Barzani yönetiminden KDP-İ'ye askeri faaliyetlerini durdurma çağrısı

Tahran ve Erbil arasındaki görüşmelerin ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Demokrat Partisi-İran'a askeri faaliyetleri durdurması yönünde çağrı yapacak.

Dış Haberler

İran ve Barzani yönetimi arasındaki görüşmelerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Kürdistan Demokrat Partisi-İran'a (KDP-İ) askeri faaliyetleri son vermesi için çağrı yapacak.

Rûdaw'ın haberine göre Erbil hükumeti İran'daki muhalif Kürt gruplarıyla bir toplantı düzenleyerek İran'daki Kürt bölgelerine saldırmamaları şeklinde bir talepte bulunacak.

Bu kararın Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari'nin İran Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Ali Şamhani'yle yaptığı görüşmenin ardından verildiği belirtildi.

Görüşme sırasında İran'ın, IKBY'den sınırda güvenliğin güçlendirilmesi adına Peşmerge ve polis güçlerinin sayısının arttırılması yönünde bir istekte bulunduğu fakat IKBY'nin IŞİD'le devam eden savaş dolayısıyla bunu reddettiği bildirildi.

IRNA'ya konuşan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Şamhani, ''sınır güvenliğinin İran için kırmızı çizgi olduğunu'' söyleyerek ''İran askeri ve güvenlik güçlerinin sınır güvenliğine karşı olan her hareketin karşısında olacağını'' belirtti.

İran, Kürt tarafına, Kürt partilerinin sınırdaki askeri faaliyetlerine devam etmesi halinde sınırdaki bombalamaları devam edecekleri söyleyerek uyarıda bulundu.

Ancak KDP-İ'den ''İran'daki askeri faaliyetlerini derinleştireceklerini'' belirten bir açıklama geldi.