Barzani: Referandum IŞİD'le mücadeleyi etkilemez

Mesud Barzani, “referandum sürecinin, IŞİD’le mücadeleyi olumsuz yönde etkilemeyeceğini yineleyerek, Kürdistan Bölgesi’nin her daim teröre karşı mücadeleye hazır bir güç olduğunu” söyledi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel başkanlığındaki ABD askeri ve diplomatik heyetini kabul etti.

Rûdaw'ın haberine göre ABD heyetinde, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, ABD'nin Irak'taki Askeri Kuvvetlerinin Komutanı General Stephen Townsend, ABD Erbil Başkonsolosu Ken Gross ve bazı siyasi-askeri danışmanların yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel’in, siyasi gelişmeler, güç dengelerindeki değişimler ve ABD’nin Batı Asya ve Ortadoğu’ya dönük askeri-siyasi stratejisinin bugünü ve geleceği hakkında Barzani’yi bilgilendirdiği kaydedildi.

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin gündeme geldiği görüşmede, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında peşmergenin rolüne değinen CENTCOM Komutanı Votel, koalisyon güçlerinin, “Musul operasyonunun peşmerge ve Kürdistan Bölgesi ile ortak yürütülmeseydi, bu zaferin elde edilemeyeceği görüşünde olduğunu” söyledi. 

Kürdistan Müzakere Heyetti’nin Bağdat’taki temaslarına da General Votel, yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlarının bölge istikrarına hizmet edeceğini ve Irak ile Kürdistan arasındaki sorunların olumlu diyalog yöntemiyle çözüleceğine inandığını belirtti.

Görüşmenin geri kalan kısmında, Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği ve teröre karşı verilen mücadeleden bahseden Barzani, referandum sürecinin IŞİD’le mücadeleyi olumsuz yönde etkilemeyeceğini yineleyerek, “Kürdistan Bölgesi’nin her daim teröre karşı mücadeleye hazır bir güç olduğunu” söyledi.

Barzani, terörle mücadele çerçevesinde uluslararası koalisyon ve Irak hükümeti ile işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

ABD’nin endişelerini anladıklarını belirten Barzani, ancak ABD’nin de Kürdistan halkının kararı ve iradesini anlaması gerektiğini vurguladı.