Barzani, Kerkük için 'onurlu uzlaşma' teklifini reddetmiş

Bafil Talabani, Irak Başbakanı'nın, Kerkük harekâtından önce Mesud Barzani'ye bir "onurlu uzlaşma" teklif ettiğini, ancak Barzani'nin bunu kabul etmediğini söyledi.

Dış Haberler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolünde bulunan bölgelerin Irak ordusunun eline geçmesiyle başlayan tartışma sürüyor.

Son olarak France 24'e konuşan Celal Talabani'nin oğlu Bafil Talabani, referandumun "muazzam bir hata" olduğunu söylerken, Kerkük için bir fırsatın ele geçtiğini ancak Kürt liderliğinin bunu reddettiğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi ile yapılan bir günlük müzakereler sonucunda, Kerkük'teki K1 Üssü hakkında bir "onurlu uzlaşı" gündeme gelmiş.

Uzlaşıya göre, Irak ordusu K1 Üssü'ne tek taraflı olarak geri dönmeyecek, bu üs IŞİD'e karşı ABD, İngiliz ve diğer koalisyon askerlerinin ve Irak ordusunun ortak kullandığı bir koalisyon üssü haline gelecekti.

Bu uzlaşmanın Kerkük'ün kaybedilmemesini sağlayacağını ve kendisinin desteklediği tek anlaşmanın bu olduğunu belirten Talabani, bu "onurlu uzlaşma"yı 50 kişilik KYB liderliğinin 38'inin imzaladığını söyledi.

Talabani, bunun dışında kendisine bağlı Peşmergelerin Irak ordusuyla çatışmaya girdiğini, ancak çok can kaybı yaşanacağını görerek güçlerine geri çekilme emri verdiğini savundu.

Bloomberg'den Eli Lake'in haberi de, Bafil Talabani'nin hikâyesini kısmen doğruluyor. Lake'e konuşan diplomatlar, ABD Başkanı'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un Kerkük meselesinde tarafları "neredeyse bir uzlaşmaya" ikna ettiğini söylediler.

McGurk'un önerdiği uzlaşma, K1 Üssü'nün ortak üs haline getirilmesi ve ihtilafların bir ABD'li generalin arabuluculuğunda çözülmesiydi.

Ancak habere göre, uzlaşmayı kabul etmeyen taraf Kürt liderliği değil, Irak Başbakanı Haydar Abadi oldu. McGurk'un pazar günü, müzakereler için bir gün daha talep etmesi, Abadi tarafından kabul edilmedi.

Cumartesi günü Dokan'da bir araya gelen KDP ve KYB yetkilileri bir anlaşmaya varamadı. Bunun üzerine Talabani ailesi Süleymaniye'ye dönerek, habere göre, İranlı komutan Kasım Süleymani ile anlaşmayı tercih etti.