Ban Ki-Mun Srebrenitsa anmasında neden Suriye ve Güney Sudan'dan bahsetti?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Srebrenitsa katliamı anmasında katliamdan çıkartılması gereken dersler olduğunu söyleyerek, Suriye ve Güney Sudan'a atıfta bulundu.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Srebrenitsa katliamında ölenleri anarak, uluslararası topluluğun buradan çıkartması gereken dersler olduğunu söyledi. Ban, Suriye ve Güney Sudan'a işaret ederek, buralarda gerekenin yapılmadığını söyledi.

Daha önceki yıllarda da Srebrenitsa katliamı anmalarında da sıklıkla Suriye'yi anan BM Genel Sekreteri, "daha fazla şey yapılması" gerektiğini söylüyor. Peki Srebrenitsa katliamının ardından ne olmuştu?

KATLİAM VE NATO MÜDAHALESİ
Binlerce sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının ardından, Birleşmiş Milletler'in durumu kontrol edilemediği öne sürülerek ABD önderliğindeki NATO müdahalesi başlamıştı. Oysa Yugoslavya'da iç savaşı kızıştıran zaten ABD ve Almanya'ydı.

Batılı güçler; Arnavut, Boşnak, Hırvat, Sırp milliyetçilerin birbirlerini öldürdükleri iç savaşta, farklı grupları silahlandırarak ölümlerin artmasına sebep oluyordu. Yugoslavya'yı bölmek ve müdahale etmek isteyen NATO, kendi meşruiyetini yaratmaya çabalıyordu.

SURİYE'DE YUGOSLAVYA MODELİNİN DESTEKÇİSİ: BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU
Başbakan Ahmet Davutoğlu da, 2013 yılında Dışişleri Bakanlığı yaparken, Suriye için "Yugoslavya modeli"ni önermişti. Davutoğlu'nun önerisine göre isteyen ülkeler birleşerek beraber Suriye'ye saldıracaktı.

Davutoğlu'nun önerisi uluslararası toplum tarafından o dönemde ciddiye alınmasa da, bugün Suriye'nin işgaline meşruiyet oluşturmak için yaratılan gündemlerle benzer çabalar sürdürülüyor.