Ban ki-Moon Suudilerin istediği temsilciyi atadı

Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan’ın Yemen saldırısını desteklemeyen Cemal Benomar’ın yerine Körfez ülkeleriyle iş ilişkisi bulunan İsmail Ould Cheikh Ahmed’i Yemen Özel Temsilcisi olarak atadı

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Moritanyalı İsmail Ould Cheikh Ahmed’i BM Yemen Özel Temsilcisi olarak atadı. Ahmed bu görevi, Suudi Arabistan öncülüğünde Körfez devletlerinin katılımıyla Yemen’e yönelik başlatılan hava saldırılarını destekleyen açıklamalar yapmadığı için baskı altına alınan Faslı Cemal Benomar’dan devraldı.

KÖRFEZ’LE İŞ İLİŞKİSİ

Yeniden diplomatik görüşmelerin başlayacağı Yemen’de BM Özel Temsilcisi’nin hayli kritik bir rolü olacak. Suudi Arabistan’ın, hava saldırılarını açıkça desteklemeyen Benomar’dan rahatsız olduğu ve görevin bir başkasına devredilmesini istediği iddia edilmişti.

Benomar’ın yerine geçen İsmail Ould Cheikh Ahmed’in Körfez devletlerine balık ithal eden bir şirketin ortağı olduğu yönünde güçlü iddialar bulunuyor.

BM Özel Temsilcilerinin malvarlıkları BM Genel Sekreteri’nin internet sayfasında açıklanmasına rağmen, daha önce BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) başında bulunan, ardından da BM Ebola Acil Durum Müdahalesi (UNMEER) misyonunun başına geçen Ahmed’in malvarlığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmış değil. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, Ahmed’in malvarlığı ve iş ilişkileriyle ilgili açıklamanın neden yapılmadığıyla ilgili sorulara yanıt vermiyor.

YEMEN’DEKİ PARTİLER ‘ATAMAYIN’ DEDİ AMA...

Geçtiğimiz günlerde Ahmed’in Yemen Özel Temsilciliği’ne atanacağıyla ilgili söylentilerin yayılması üzerine, Yemen’deki bazı partiler BM Genel Sekreteri’ne bir mektup göndererek Benomar’ın Ahmed’in yerine atanmamasını talep etmişti.

Geçtiğimiz hafta atama söylentilerini BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric’e soran Inner City Press’ten Matthew Russel Lee, kritik atamayla ilgili Ban’ın Yemen’deki hiç kimseyle görüşüp görüşmediği sorusuna şu yanıtı almıştı:

İsmi açıklamaya hazır olduğumuz, görüşeceğiz. Kuşkusuz bu kadar hassas bir atamayla ilgili ... devam eden krizde Genel Sekreter’i temsil edeceğinden, mümkün olduğu kadar geniş bir çevreye danışılması normaldir ve çok önemli olan bir husus da temsilcinin adının açıklanmasından bütün tarafların ona erişim hakkı tanıması ve onunla birlikte çalışmasıdır.