BAE'nin Washington Büyükelçisi, Trump'ı defalarca kötülemiş

BAE'nin Washington Büyükelçisi'nin ele geçirilen e-postalarında, henüz başkan olmayan Trump'a yönelik çok sayıda eleştiri bulunuyor.

Dış Haberler

Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasındaki gerilimin bir uzantısı sayılabilecek şeylerden biri de, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi'nin e-postalarının sızdırılmasıydı.

Huffington Post tarafından yayımlanan e-postalarda, Büyükelçi Yusuf el-Uteybe'nin, o dönem henüz başkan olmamış olan Donald Trump'ı eleştirdiği görülüyor.

Örneğin seçim gecesi, Barack Obama'nın Ortadoğu Başdanışmanı Rob Malley ile yazışan Uteybe, "Bu nasıl/neden olur. Hangi gezegende Trump başkan olabilir" diyor.

Bir başka e-postada ise sağcı Judith Miller kendisine yolladığı ve "Suudi Fuat Avni'si" olarak bilinen hesabın tweetlerini okuyan Uteybe, "Bunları okumak için harcadığım 7 dakika, 7 dakika boyunca Donald Trump'ı izlememle eşit. Tamamen zaman kaybı" diyor.

Uteybe'nin, ABD ulusal güvenlik çevrelerinde bilinen bir kişi olduğu ve Pentagon'daki strateji toplantılarına yetkililerin davetiyle katıldığı söyleniyor.

Al Jazeera'ya konuşan Huffington Post muhabiri Akbar Ahmed, sızan e-postalarda BAE'nin Katar'a yönelik "üst düzey kuşkularının" görüldüğünü belirtiyor.

Ahmed'e göre BAE'nin kamuyounda İran veya Müslüman Kardeşler'i odağına almasına rağmen, esas mesaj Katar'a gidiyor.

BAE, Körfez'deki Katar krizinde Suudi Arabistan'la birlikte hareket ediyor.

Uteybe'nin sızan postalarında, İsrailli bir düşünce kuruluşu ile Katar'a karşı işbirliği yaptığı, Türkiye'deki darbede de BAE'nin rolünü itiraf ettiği görülüyordu.