Azerbaycan'dan Rusya açıklaması: 'Gerginliğin azaltılması için desteğe hazırız'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin azaltılması için destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Aliyev, Bakü'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğe değinen Aliyev, Azerbaycan'ın her iki ülke ile de ilişkilerinin tarihi bir geçmişe dayandığını ve söz konusu gerginlikten rahatsızlık duyduğunu aktardı.

Aliyev, Türkiye ve Rusya arasında oluşan gerginliğin azaltılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Öte yandan Bakü'deki temasları kapsamında Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya arasındaki krize ilişkin şöyle konuştu:

"Rusya ile aramızda uçağın düşürülmesiyle ilgili bir gerginlik oldu. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı kullandık. Sınırlarımızı ihlal eden, milliyeti belli olmayan bir uçak. Uyarılara cevap vermedi. Rus uçağı olduğu da belli değildi. Biz gerginlikten yana değiliz. Bu sorunu diplomatik yolla aşacağımızı düşünüyoruz. Aynı anlayışı komşumuz, dostumuz Rusya'dan da bekliyoruz. Sağduyulu açıklamalar ve davranışlar bekliyoruz. Lavrov'la da telefonla görüştüm. Önümüzdeki günlerde 3-4 Aralık'ta Belgrat'ta görüşme hususunda hemfikir olduk. Önümüzdeki günlerde tansiyonun düşeceğini düşünüyorum. Bu konuda kardeş Azerbaycan'ın objektif ve dengeli tutumunu da takdirle karşılıyoruz."