Azerbaycan: Karabağ’daki sorunlar, Ermenistan ordusunun çekilmesiyle çözülecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, "Dağlık Karabağ’la ilgili tüm sorunların Ermenistan’ın işgal ettiği bölgeden askerlerini çekmesiyle çözüme kavuşacağını" savundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Dağlık Karabağ sorununun çözümü, Rusya'yla ilişkiler ve Hazar'ın statüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sputnik'e konuşan Memmedyarov, "Dağlık Karabağ’la ilgili tüm sorunların Ermenistan’ın işgal ettiği bölgeden askerlerini çekmesiyle çözüme kavuşacağını" söyledi.

 

Memmedyarov, Hazar'ın statüsüyle ilgili şunları söyledi:

"Hazar Denizi'nin statüsünün belirlenmesi için dışişleri bakan yardımcıları seviyesinde çalışma grubu faaliyet gösteriyor. Henüz nihai fikir birliğine ulaşamazsak da taraflar arasında diyalog ve karşılıklı anlayış atmosferi oluştu. Sonuç belgesinin yaklaşık yüzde 70-80'i üzerinde anlaşma sağlandı. Hazar Denizi, bizi ayıran değil birleştiren bir zenginlik. Hazar ülkelerinin çabalarını birleştirerek adım adım çözüme yaklaşmayı başarması çok olumlu bir faktör. Hukuki statüsün henüz belirlenmemesine rağmen Hazar Denizi'nde işbirliği, flora ve faunanın korunması, olağanüstü durumlarda karşılıklı yardım, teröre karşı mücadele ve diğer konularda yasal çerçeve oluşturuldu. Bu çerçeve, Hazar'ın statüsünü belirleme yönünde ilerleme kaydetmemiz için temel oluşturuyor."