Aydemir Güler: BHH seçim ittifakı değil, cephedir

Berlin'de Birleşik Haziran Hareketi toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Aydemir Güler, halktan yana, kamucu, antiemperyalist ve gericilik karşıtı bir konumlanmanın Türkiye'nin en temel siyasal gerekliliği olduğunun altını çizdi.

soL - Almanya

Komünist Parti MK üyesi Aydemir Güler, Birleşik Haziran Hareketi Berlin Girişimi'nin davetlisi olarak Allmende Derneği'nde bir konuşma yaptı. Yaklaşık üç saat süren toplantı, Haziran Direnişi'nde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Birleşik Haziran Hareketi'nin niçin örgütlendiği, hangi siyasal gereksinime tekabül ettiği ve dayandığı temel dinamiklerin neler olduğu gibi başlıklara değinen Aydemir Güler, ''BHH seçim ittifakı değil, emekçi halkımızın sermaye düzeni ve gericilik karşısındaki cephesidir'' dedi.

'BHH'DE KİMSE KONUK DEĞİL'
BHH'de yer alan herkesin kendisini ev sahibi olarak gördüğünü belirten Güler, halktan yana, kamucu, antiemperyalist ve gericilik karşıtı bir konumlanmanın Türkiye'nin en temel siyasal gerekliliği olmasının altını çizdi.

Amaçlarının Haziran Direnişi üzerine nostalji üretmek olmadığını belirten Güler, BHH'yi çağıran siyasal iradenin dillendirdiği başlıkların güncelliğini koruduğunu, bunun aşılmasının ise gerici, Amerikancı, sömürücü AKP düzeninin yıkılmasından geçeceğini belirtti. Bu siyasal iradenin, Türkiye'nin aydınlanmacı ve halkçı birikimine dayanmasının altını çizerek, Haziran'ın çözümünün geleneksel devlet laikliği yerine halk laikliğine dayanan, sermaye düzenini aşmayı önüne hedef olarak koymuş, sosyalizm mücadelesinden başka birşey olamayacağını belirtti. 

'BAĞIMSIZ SOL HAT'
Etkinliğin bitiminde izleyicilerin sorularını yanıtlayan Güler, yıllardan beri çeşitli gerekçeler üretilerek arkasına sığınılan CHP destekçiliğinin solda aşılması gerektiğinin altını çizerek, ''ne CHP ne de HDP destekçiliği bizi ilerletir'' dedi. Türkiye toplumunun solla buluşmasının yolunun, solun kendi bağımsız siyasal hattını örmesinden geçeceğini ifade etti.

Çevre duyarlılığı ve siyaset ilişkisi konusunda bir soruya yönelik olarak da: ''Kapitalizm eleştirisi içermeyen bir çevre hareketi, çevrenin ç'sini dahi savunamaz'' dedi.