Avusturya'dan Almanya aleyhine suç duyurusu

Avusturya, dinleme iddialarına istinaden Almanya aleyhinde suç duyurusunda bulundu.

soL Dış Haberler

Alman dış istihbarat örgütü Federal Haberalma Servisi BND'nin Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA adına Avrupa çapında istihbarat faaliyetleri yaptığı skandalının su yüzüne çıktığından beri gündeme her gün yeni başlıklar ekleniyor.

SORUMLU HAKKINDA ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Federal Haberalma Servisi'nin Amerikan istihbaratı ile koordineli olarak Almanya içerisindeki kimi siyasileri ve etkili ekonomi yöneticilerini dinlemesinin dışında, Avrupa Birliği Komisyonu, Fransa ve Avusturya'yı da dinlediği yönündeki iddiaların yaygınlık kazanması üzerine Avusturya hükümeti adına Dışişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner Alman yetkilileri hedef alan suç duyurusunda bulundu.

Frankfurter Allgeimeine gazetesinin APA haber ajansına dayanarak verdiği habere göre, Avusturyalı bakanın, sözü geçen iddiaların ''tam olarak aydınlığa kavuşturulması'' talebini dile getirdiği belirtiliyor.

Mevcut Avusturya Anayasası'nın ceza hukukunu içeren 256. maddesine göre, Avusturya Cumhuiyeti aleyhine gizli istihbarat faaliyetinde bulunan kişiler hakkında üç yıla kadar hapis cezası istenebiliyor.

KOALİSYON ORTAKLARI ARASINDA GERİLİM ARTIYOR

Öte yandan Almanya'daki koalisyon hükümeti üyeleri arasındaki gerilim de giderek artıyor. Koalisyon hükümetinin sosyal demokrat üyesi SPD Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Siegmar Gabriel, özel sektöre yönelik dinlemelerin doğru olması durumunda ''devlete güvenin büyük sarsıntı geçireceği''ni söyleyerek, mevcut İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin Çarşamba günü toplanacak olan Meclis Denetleme Kurulu'nda mutlaka dinlenmesi gerektiğini talep etti.

Thomas de Maiziere, ABD ile istihbarat anlaşmalarının derinleştirildiği 2008 yılında, istihbarat teşkilatlarından sorumlu başbakanlık müsteşarı olarak görev yapıyordu.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU ise, şimdiki SPD'li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in 2002 yılında Alman ve Amerikan gizli servisleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinden sorumlu olduğunu belirterek, Steinmeier'in da yarınki Meclis Denetim Kurulu'nda mutlaka dinlenmesi gerektiğini istiyor.