Avusturya'da sağcı ve faşist partiler kazandı

Avusturya'da dün yapılan seçimlerde sağ partiler oylarını arttırırken, düzen solu Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ciddi oranda oy kaybetti.

Dış Haberler

Avusturya'da dün genel seçimler yapıldı. Avrupa Birliği'ndeki pozisyon ve göçmen meselesinin sıkça tartışıldığı seçim sürecinin ardından seçimin galipi sağ partiler oldu.

Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) %31,6 oyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. "Muhafazakar sağ" olarak bilinen ÖVP göçmen karşıtı politikaları ile dikkat çekiyordu.

Önceki seçimlere göre oylarını %6'dan fazla arttıran ÖVP'nin lideri Kurz sonuçların ardından  "Bu ülkede değişim için tüm gücümle çalışma sözü veriyorum. Bana verilen sorumluluğu alçak gönüllülükle kabul ediyorum" dedi.

Seçimlerin ardından kurulacak hükümette Kurz'un başbakan olması bekleniyor. 31 yaşındaki Kurz, Avrupa'nın en genç başbakanı olacak.

Seçimlerin yükselen bir diğer partisi ise faşist Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oldu. Yaklaşık %26 oy alan FPÖ ile ÖVP'nin koalisyon yapması durumunda faşist parti uzun bir aradan sonra ilk kez hükümet ortağı olabilir.

Sosyal Demokratlar ise 2013 seçimlerine benzer bir oy alarak ikinci parti olurken, rağmen şimdiki başbakan Christian Kern'in partisinin yeni kurulacak hükümette yer almayacağı söyleniyor.

Daha önce FPÖ ile koalisyon kurmayacağını açıklayan Sosyal Demokratlar; ÖVP ile koalisyon kurması durumunda ise hükümetin küçük parçası durumunda kalabilir.