Avrupa'nın genç komünistleri biraraya geldi

14'üncü Avrupa Komünist Gençlik Örgütleri Toplantısı (MECYO) 23-24 Eylül'de Atina'da gerçekleşti. Yunanistan Komünist Gençliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Türkiye Komünist Gençliği de katıldı.

Haber Merkezi

Her yıl düzenlenen Avrupa Komünist Gençlik Örgütleri Toplantısı (MECYO) geçtiğimiz yıl Türkiye Komünist Gençliği'nin (TKG) ev sahipliğinde Şubat 2017'de İstanbul'da yapılmış ve Büyük Ekim Devrimi'nin yüzüncü yılını kutlamıştı. Bu yıl Yunanistan Komünist Gençliği'nin (KNE) 44. Festivali'ni izleyen günlerde 23-24 Eylül'de Atina'da toplanan 14. MECYO'da 24 komünist gençlik örgütü yer aldı.
 
"Komünist Gençlik Örgütlerini güçlendiriyoruz! Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı gençliğin eğitimde-işte-yaşamdaki çağdaş hakları için mücadeleyi yükseltiyoruz" başlığı altında toplanan 14'üncü MECYO'nun seminer başlığı şu biçimdeydi: "Genç komünistlerin işçi hareketini yeni güçlerle buluşturmak için verdiği öncü eylem. Komünist gençlerin öğrenci hareketinin örgütlenmesi, kitleselleşmesi ve yönlendirilmesindeki özel sorumluluğu."
 
Toplantı KNE Merkez Konseyi Sekreteri Nikos Abatiyelos'un açılış konuşmasıyla başladı. Abatiyelos komünistler arasındaki tartışmaların derinleşmesi ve uluslararası komünist hareketin devrimci bir doğrultuda yeniden kurulması gerektiğinin altını çizdi. Ardından söz alan Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) Başkanı Iacovos Tofari'yse sosyalist kuruluşun koşulları oluşana dek anti-emperyalist savaşımda birleşilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın dört bir yanındaki komünist gençlik örgütlerini temsil eden delegeler ülkelerindeki öğrencilerin ve genç işçilerin zorlaşan yaşam koşullarından söz ederken, geliştirdikleri çözümlemeleri ve verdikleri mücadeleleri aktardı ve sosyalizm mücadelesine bağlılıklarını dile getirdi.
 
TKG adına yapılan sunumda öğrencilerin büyük bölümünün eğitimini ve yaşantısını karşılamak için çalışmak zorunda kaldığı belirtildi. İstanbul Üniversitesi'ni parselleyen yasa tasarısına karşı verilen mücadeleden ve üç ay süren NATO karşıtı anti-emperyalist kampanyadan edinilen deneyim aktarılırken, gerici dayatmalara karşı liselerde ortaya konan dirençten de söz edildi. TKG'liler gençliğin karşı karşıya kaldığı siyasi baskıdan, geçim sıkıntısından ve toplumsal dayatmalardan sınıf bilincini geliştirerek kurtulacağını vurguladı.
14. MECYO'ya katılan gençlik örgütlerinin listesi:
 
1. Avusturya Komünist Gençliği - KJÖ
2. Britanya Genç Komünist Birliği - YCL Britain
3. Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi'nden Genç Sosyalistler
4. Birleşik Demokratik Gençlik Örgütü - EDON, Kıbrıs
5. Komünist Gençlik Birliği - KSM, Çek Cumhuriyeti
6. Danimarka Komünist Gençliği - UngKom
7. Finlandiya Komünist İşçi Partisi Gençliği
8. Fransa Genç Komünistler Hareketi - MJCF
9. Sosyalist Alman İşçi Gençliği - SDAJ
10. Yunanistan Komünist Gençliği - KNE
11. Connolly Gençlik Hareketi - CYM, İrlanda
12. Komünist Gençlik Cephesi - FGC, İtalya
13. Letonya Sosyalist İşçi Partisi Gençliği
14. Genç Komünistler Hareketi - CJB, Hollanda
15. Polonya Komünist Partisi Gençliği
16. Portekiz Komünist Gençliği - JCP
17. Sosyalist Gençlik Birliği - UTS, Romanya
18. Rusya Federasyonu Leninist Komünist Gençlik Birliği - LKSM RF
19. Devrimci Komünist Gençlik Birliği (Bolşevik) - RKSM(B), Rusya
20. Yugoslavya Genç Komünist Birliği - SKOJ, Sırbistan
21. Genç Komünistler Kolektifi - CJC, İspanya
22. İspanya Komünist Gençlik Birliği - UJCE
23. İsveç Komünist Gençliği - SKU
24. Türkiye Komünist Gençliği - TKG


Türkiye Komünist Gençliği Heyeti