‘Avrupa ve ABD Türkiye’nin hava saldırıları konusunda hemfikir değil’

Politico dergisi, Avrupa ve ABD’nin Türkiye’nin IŞİD ve PKK mevzilerine yönelik hava saldırıları konusunda hemfikir olmadığını ve fikir ayrılığının yarın yapılacak NATO toplantısına yansıyacağını iddia etti.

Dış Haberler

Politico dergisinden Antoine Sander, Avrupa ve ABD’nin Türkiye’nin IŞİD ve PKK mevzilerine yönelik başlattığı hava saldırıları konusunda aynı fikirde olmadığını yazdı. Bu durumun yarın Türkiye’nin çağrısıyla toplanacak NATO zirvesine yansımasının beklendiğini savunan Sander, ABD’nin Türkiye’nin hava saldırılarına destek verdiğini, Avrupa Birliği’nin ise daha temkinli bir pozisyon aldığını öne sürdü.

Sander, ABD Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Ben Rhodes’un dün Nairobi’de düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği, “ABD, PKK’yi bir terör örgütü olarak tanıyor. Kuşkusuz Türkiye’nin terör hedefleriyle ilgili harekete geçmeye hakkı vardır” sözlerini aktardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Sander, Merkel’in sözcülerinden Georg Streiter’in, “Türkiye, Kürtlerle barış sürecinden vazgeçmemeli; tam aksine bütün zorluklara rağmen bu sürece bağlı kalmalı” sözlerini aktardı.

Sander ayrıca yarın yapılacak NATO toplantısıyla ilgili olarak, Institut Français des Relations Internationales adlı düşünce kuruluşundan Dorothée Schmid’in, toplantının Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında bir “kapışmaya sahne olabileceği” şeklindeki yorumunun altını çizdi. Schmid, “Avrupalılar Türkiye’ye kendisini kontrol altına alması çağrısı yapacak” diye konuştu.