'Avrupa, tehlikeli IŞİD militanlarının geri dönmesiyle karşı karşıya'

Birleşmiş Milletler (BM) terörle mücadele sorumlusu, Avrupa'nın ''tehlikeli'' IŞİD militanlarının geri dönmesi durumuyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Departmanı başkanı Jean-Paul Laborde, dün yaptığı açıklamada Avrupa'nın bu yıl Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğrayan IŞİD militanlarıylla karşı karşıya kalacağını, bu sefer dönecek olan militanların savaşa zorlandıkları için öncekilerden daha tehlikeli olduğunu ifade etti.

Jean-Paul Laborde, Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, birçok Avrupa ülkesinde çatışma bölgelerinden dönen militan oranlarının geçtiğimiz yıla göre arttığını söyledi.

Batı Avrupa'daki tehdit seviyeleri, son 2 yılda onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırılar da hesaba katılarak birçok ülkenin sınırlarını koruma yeteneğinden endişe duyulması nedeniyle de yüksek seviyelerde.

Laborde, şuan Avrupa'ya dönmek isteyen yabancı militanların, daha öncekilere kıyasla çok daha "tehlikeli" olduğunu söyleyerek "Ortalama olarak bu insanlar daha kararlı, daha deneyimli ve daha becerikli." şeklinde konuştu.