Avrupa Merkez Bankası'ndan Yunanistan'a kötü haber

Avrupa Merkez Bankası Yunanistan tahvillerinin avro sistemi para politikası işlemlerinde teminat olarak kullanılmasına olanak veren muafiyeti kaldırdığını yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Dış Haberler

Çarşamba günü Yunanistan Ekonomi Bakanı Varufakis Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi ile kurtama programını tartışmak üzere bir araya gelmişti. Bu görüşmenin ardından Avrupa Merkez Bankası'ndan Yunanistan'ın avro sistemi para politikası operasyonlarındaki muafiyetini kaldırdığını bildiren yazılı bir açıklama yaptı.

Yunanistan'ın muafiyeti tahvillerin minimum kredi gereğini yerine getirmediği halde sistemde para politikaları operasyonlarında kullanılmasına olanak sağlıyordu. Banka'nın açıklamasına göre Yunanistan tahvilleri 11 Şubat'tan itibaren bu muafiyetten faydalanamayacak. Banka bu kararını hükümetin kurtarma programına bağlılığından duyduğu şüphe ile gerekçelendiriyor.

Yunanistan bankalarının Acil Destek Kredisi programından sağlanacak fonlara erişimi olacak. Avrupa Merkez Bankası'nın bu hamlesi, Yunanistan bankalarının likiditeye erişimlerinin maliyetini arttıracak.

AMB'nin açıklamasının ardından Atina borsası %6'ya, banka hisseleri %16'ya varan oranlarda düşüş gösterdi. Yatırımcıların ülke borçları için daha yüksek getiri beklentileri, Yunanistan tahvillerinin faiz oranlarında iki puanlık bir yükselme ile kendini gösterdi.

Yunanistan Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada kararın finans sektörüne hiçbir olumsuz etkisi olmayacağı, sektörün hala erişilir durumda olan diğer seçeneklerle ''tamamen güvende'' olduğu söyleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu kararı, troyka ile bir anlaşmaya varması için Yunanistan'ın üzerindeki baskıyı arttırmak için verdiği konuşuluyor.

Yunanistan hükümet sözcüsü Sakelaridis de Avrupa Merkez Bankası'nın bu kararını şantaj olarak nitelendirdi. Bu akşam Syriza yandaşlarının Avrupa Merkez Bankası aleyhinde bir gösteri yapması bekleniyor.