Avrupa Komünist İnisiyatifi’nden NATO zirvesi açıklaması

Türkiye Komünist Partisi’nin de dahil olduğu Avrupa Komünist İnisiyatifi bugün başlayan NATO Zirvesine dair bir açıklama yayınladı.

Dış Haberler

Bugün Brüksel’de başlayan NATO Zirvesi’ne dair Türkiye Komünist Partisi’nin de dahil olduğu Avrupa Komünist İnisiyatifi Sekreterası bir açıklama yayınladı.

Daha önce gerçekleştirilen zirvelerin yeni ülkeleri NATO’ya dahil etmek için kullanıldığını belirten açıklamada geçtiğimiz yıllarda alınan kararlar doğrultusunda üye ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının yüzde 2’sini askeri harcalamalara tahsis ederek Rusya’nın etrafını saran askeri oluşumlar, yeni emperyalist müdahale birlikleri ve Avrupa Birliği ile ABD arasında yoğunlaşan “işbirliklerinin”  yaratıldığına dikkat çekiliyor.

SIRA MAKEDONYA'DA

Geçtiğimiz yılki zirvede protestolara rağmen Karadağ’ın ittifaka üyeliğe zorlandığını hatırlatan Komünist İnisiyatif, batı balkanlar ve karadenizde genişletilmeye çalışılan euro-atlantik hakimiyetinin Ukrayna ve Gürcistan’ın yanısıra şimdi de Makedonya’nın entegrasyonunu gündeme getirdiğini belirtiyor. Yunanistan ve Makedonya arasında isim tartışması konusunda varılan anlaşmanın AB ve NATO’nun bölgeye dair kirli politikalarına Makedonya’nın dahil edilmesi için pasaport olarak kullanıldığı söyleniyor.

Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından NATO’nun Avrupa ve ötesine doğru sürekli genişlediğine dikkat çeken açıklamada, “Bu durum, ‘istikrarı’ sağlayacağı iddialarının aksine emperyalistler arası çelişkileri daha da şiddetlendirdi ve sınırda bulunan devletleri halk karşıtı önlemleri arttırmaları konusunda teşvik etti” ifadelerine yer verildi.

'EMPERYALİST İTTİFAK GİDEREK UÇUCU BİR HALE DÖNÜŞÜYOR'

Harcamanalarının yüzde 20‘sini büyük teçhizatlara ayıran NATO üyeleri sayesinde silah tekellerinin kârının garanti altına alındığını kaydeden açıklamada, emperyalist ittifak içerisindeki çekişmelere dikkat çekerek bunun ABD ve diğer üye ülkeler arasındaki ticaret savaşı ile gün yüzüne çıktığı belirtildi. Açıklamada AB’nin ortak askeri yapılanmasını yoğunlaştırmasının Avrupalı emperyalistlerin NATO’dan bağımsız bir biçimde Afrika ve ortadoğu ülkelerindeki çıkarlarını korumaya yardımcı olacağı vurgulanıyor.

Emperyalist ittifakların giderek uçucu hale gelerek kapitalist sistemi daha da tehlikeli kıldığını söyleyen açıklama, “AB’ye, NATO’ya ve tüm emperyalist ittifaklara karşı mücadeleyi güçlendirelim” sözleri ile son buluyor.

Nisan ayında Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Komünist İnisiyatifi’nin yıllık toplantısında da AB ve NATO karşıtlığı güçlenmeli açıklamasında bulunulmuştu.