Avrupa Komisyonu Yunanistan'ın reform paketini onayladı

Yunanistan'ın cuma günü imzalanan anlaşma çerçevesinde dün sunduğu reform paketi, Avrupa maliye bakanlarınca onaylandı. Reform paketi ve kemer sıkma programının uzatılma süreci Syriza içinden de muhalefetle karşılanıyor.

Avro bölgesinin maliye bakanları, Yunanistan'ın sunduğu reform tedbirleri paketini onaylayarak kemer sıkma programının süre uzatmasının yolunu açtı. 20 Şubat'ta resmi kreditörlerle yapılan anlaşmada reform tedbirlerinin onaylanması, kemer sıkma programında uzatmaya gidilmesi için konulan şartlardan birisiydi. Anlaşma uzatmaya gidemediği takdirde bu ay sonu itibariyle sona erecekti.

Yunanistan'ın esas olarak yapısal odaklı olan reform tedbirleri listesi Avro bölgesinin finans bakanlarından önce, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Merkez Bankası ve IMF'nin değerlendirmesinden geçti. Bundan sonraki aşamada, Yunanistan'ın tedbir paketi ulusal parlementolarda görüşülecek. Alman yetkililer 27 Şubat'ta oylamaya gideceklerini açıklarlarken Finlandiya Hükümeti internet sitesinde yayımladığı açıklamada Yunanistan'ın sunduğu paketin, programın uzatılması için yeterli nitelikte olduğunu duyurdu.

Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'ın programını onaylamasına rağmen sunulan reform paketinin detaylandırılmamış olmasından rahatsızlık duyduklarını, reformların ''en az varolan kemer sıkma reformları kadar'' iyi olduğuna ikna edilmeleri gerektiğini Eurogrup Başkanı Dijsselbloem'e yazdığı bir mektupla bildirdi.

Reform tedbirleri kağıt üzerinde Yunanistan kreditörlerince oldukça olumlu karşılanmış olsa da şimdi Yunanistan'ın ihtiyaç duyduğu 7.9 milyar avroluk ödemeyi almak için Nisan ayına kadar somut adımlar atması gerikiyor.

SYRIZA İÇİNDE HUZURSUZLUK BÜYÜYOR
Eurogrup ile varılan anlaşmadan sonra Syriza'nın solcu kanadından memnuniyetsizlikler yükselmeye başladı. Aynı zamanda SOAS'ta bir ekonomi profesörü olan Syriza milletvekili Costas Lapavitsas da cuma günü yapılan Eurogrup toplantısından sonra sürecin gidişinden rahatsız olduğunu açıklayan Syriza üyelerinin arasına katıldı. Lapavitsas, kişisel blogunda yayımladığı yazıda Selanik Programı'nda Yunan halkına verdikleri sözleri hatırlatarak, derin endişeleri olduğunu belirtti.  Lapavitsas yazısında alınan bu ''uzatmanın'' Yunanistan'daki politik, ekonomik ve sosyal sorunları nasıl gidereceğinin cevabının verilmesini istedi.

YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ: UMUTSUZLUK DEĞİL MÜCADELE VAKTİ
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Eurogrup ile Yunan hükümetinin imzaladığı anlaşma sonrasında bir bildiri yayımladı. Bildiride, ne şekilde revize edilmiş olursa olsun programın, halkın iyiliği için değil sermayeyi kurtarmak için uygulanacağı, halkın payına yine önceki yıllarda uygulanan halk düşmanı tedbirlerin düşeceği ifade ediliyor. Bildiri, hükümetin programında söz verdiği en ufak vaatlerin bile Avrupalı partnerlerle yapılacak anlaşmalara bağlı olduğu ve bunların gerçekleştirilmesine sıkı mali politikalardan ödün verilmediği takdirde izin verileceğini söylüyor. KKE açıklamasında Yunan halkını, umutsuzluğa kapılıp daha iyiyi ummayı bırakmak yerine Avrupa Birliği'nden ayrılma, borçların tek taraflı feshi ve ülkenin zenginliğinin sosyalizasyonunu amaçlayan mücadeleye katılmaya çağırıyor.