Avrupa Komisyonu İtalya'nın bütçe tasarısını geri çevirdi

İtalya ile Avrupa Birliği (AB) arasında devam eden bütçe tartışmalarında Avrupa Komisyonu bugün, İtalya'nın bütçe tasarısını 'AB'nin mali kurallarına aykırı olduğu' gerekçesiyle geri çevirdi.

Dış Haberler

İtalya hükümeti ile Avrupa Birliği arasında devam eden bütçe gerilimi, bugün Avrupa Komisyonu’nun İtalya bütçesini onaylamaması ile tırmandı. Avrupa Birliği’nin mali kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilen teklif, bütçenin işsizlik maaşı, emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi uygulamaları gerçekleştirmek adına bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini öngörüyor.

KARAR BAĞLAYICI DEĞİL

Reddedilen bütçe planının gerekli düzeltmeler yapılarak 3 hafta içinde AB Komisyonu'na yeniden sunulması gerektiği belirtilen açıklamada, İtalya'nın gelecek yıl vereceği bütçe açığını düşürmesi gerektiğine işaret edildi.

Tavsiye niteliğinde olan karar, yasal yükümlülük getirmediği gibi hükümetten yalnızca bütçeyi revize etmesi istenmiş oluyor.

'RİSK YOK, DİYALOG SÜRDÜRÜLMELİ'

Kararın ardından eleştirilere mektup ile cevap veren İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, "Bütçe, İtalya veya diğer Avrupa Birliği ülkelerinin finansal istikrarını riske atmıyor. İtalyan ekonomisinin güçlendirilmesinin, tüm Avrupa ekonomisinin çıkarına olacağına inanıyoruz" dedi.

Avrupa Komisyonu ile “diyaloğu sürdürmek” istediklerini belirten Tria, mektubunda “beraberce masaya oturup işleri değerlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Kamu borcunun GSYH'sine oranı yüzde 130'u bulan İtalya, AB'de Yunanistan'dan sonra en fazla kamu borcu bulunan ülke özelliğini taşıyor.

Avrupa Komisyonu, İtalya'nın mevcut borcunun büyüklüğü sebebiyle kaygı duyduklarını açıklıyor.