Avrupa için 'esnek birlik' mi geliyor?

AB'nin kurucu ülkelerinin, Brexit'in ardından "esnek birlik"i gündemlerine aldığı öne sürülüyor.

Dış Haberler

'Kurucu Altılar' bugün Berlin'de toplanıyor

Öncülüğünü Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları'nın yaptığı ve altı ''kurucu devleti'' kapsayan acil toplantı bugün Berlin'de gerçekleştiriliyor.

Şimdiden ''Berlin Deklerasyonu'' olarak adlandırılan değerlendirme için harekete geçen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault'un girişimiyle örgütlenen ''altılar'' zirvesi, İngiletere'nin referandum ile Avrupa Birliği'nden ayrılması sonrasında ortaya çıkan panik ve belirsizlik ortamını yatıştırmaya dönük olduğu bildiriliyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un verdiği habere göre AB'nin öncülü, 1957'de Almanya, Fransa, İtalya ve Benelüx (Belçika, Hollanda, Lüxemburg) ülkelerinin örgütlediği Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET)  devletlerinin, Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu krizi aşmaya dönük çabası olduğu kaydediliyor.

'ESNEK BİRLİK'
İngiltere'deki referandumun diğer Avrupa Birliği ülkelerine yayılacağı endişesiyle hareket eden ''altılar'' girişimi, Avrupa Birliği'nin İngiltere ile kuracağı yeni ilişki ve AB'ye üye ülkelerin durumuna ilişkin yeni bir ''esnek birlik'' önerisi götürmeyi tasarladıklarını yazdı.

Bu akşamki Berlin toplantısı ile ayrıntıları açığa çıkacak ''esnek birlik'' fikrinin öncülüğünü  Almanya ve Fransa'nın yaptığı  bildiriliyor.

AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'deki referandumun birliğin diğer ülkelerine sirayet edebileceğini, ''Popülist anti-Avrupa karşıtlarına olanak verilmemesi'' gerektiğini söyledi.

ALMANYA'DA REFERANDUM YOK
Diğer yanda, Almanya'da da benzer bir referanduma gidilmesi talebini dile getirienlere ilk yanıt Adalet Bakanı Heiko Mass'dan geldi.

SPD'li Bakan Mass, ''Alman Anayasası AB üyeliğine ilişkin referanduma olanak vermiyor'' diye açıklamada bulundu.