Avrupa Birliği içerisinde gıda ayrımcılığı: Aynı ürünler farklı ülkelerde, farklı içerikle satılıyor

Avrupa Birliği içerisinde daha düşük gelirli ülkelerde, aynı ürünlerin daha düşük kaliteli malzemelerle satıldığı bildiriliyor.

Dış Haberler

Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği içerisinde gıda ayrımcılığı yapıldığını kabul etti. Juncker, Slovakya ve diğer doğu Avrupa ülkelerine yapılanın "tamamen kabul edilemez" olduğunu söyledi.

AB içerisindeki doğu Avrupa ülkeleri, kendilerine Avrupa'nın "çöp kutusu" gibi davranıldığını ve günlük ürünlerde daha düşük kaliteli şeyler tüketmek zorunda kaldıklarını aktarıyor.

Juncker konuşmasında "Avrupa içerisinde ikinci sınıf vatandaşlar olması fikrini kabul etmiyorum" derken, yapılan incelemeler Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya'da satılan ürünlerin daha kalitesiz olduğunu ortaya koyuyor.

Bir araştırmada Bulgaristan'da satılan 31 ürün, Almanya ve Avusturya'daki versiyonlarıyla karşılaştırıldı. Aynı zincir markette ve aynı paket içerisinde satılan 31 üründen 7'sinin farklılıklar gösterdiği tespit edildi.

AB yasalarına göre şirketler ürünlerin içeriklerini ülkeden ülkeye değiştirebiliyor, ancak bunun pakette belirtilmesi gerekiyor.

Düşük gelirli AB ülkeleri kendilerine "gıda ayrımcılığı" yapıldığı ve kötü kaliteli gıdaları tüketmek zorunda kaldıklarını bildiriyor.