Atlantik Konseyi üyesinden Türkiye'yle uzlaşma önerisi: F-35 anlaşması çözüme kavuşturulabilir

Atlantik Konseyi üyesi Hans Binnendijk, Defence News'ta yayımlanan yazısında Türkiye'yle belli başlıklarda uzlaşılması durumunda 'S-400 krizinin çözülebileceğini' ve F-35 anlaşmasının yürürlükte kalabileceğini savundu.

Atlantik Konseyi üyesi Hans Binnendijk, ABD merkezli Defence News dergisinde yayımlanan makalesinde Türkiye'nin NATO'yla yaşadığı S-400 krizine değindi.

ABD ve NATO'nun Türkiye'yle hala "uzlaşabilme şansı olduğunu" belirten Binnendijk, belli başlıklarda anlaşılması durumunda "S-400 krizinin çözüme kavuşabileceğini" öne sürdü.

Binnendijk'e göre, NATO ve Türkiye'nin S-400 krizinden çıkmak için yapabilecekleri konusunda birden çok alternatif var. Binnendijk bunları şöyle sıraladı:

- F-35 sevkiyatları, tüm S-400 Rus teknisyenleri Türkiye'yi terk edene dek ertelenebilir. Türklere temel eğitimleri vermek için bir yıl süre verilebilir.

- Anlaşma, S-400'leri çalıştıracak kadro yapısının çok uluslu hale getirilmesiyle 'NATO'laştırılabilir.

- F-35'lerin S-400 radarına girdiği her anda S-400'lerin çalıştırılması yasaklanabilir.

- S-400'lerin hem NATO hava savunma ağıyla hem F-35 bilgisayarıyla bağı koparılabilir. Bu, S-400'ü daha etkisiz bir hava savunma sistemi haline getirir, ancak Erdoğan'ın da ödemesi gerektiği bedelin bir parçası olur.

- ABD, Türklere daha iyi bir seçenek sunarak, Patriot satımına ilişkin koşulları daha da geliştirebilir.

- Türkler, NATO'ya S-400'ün kapasitesi ve yatkınlığını daha iyi kavramak amacıyla NATO'nun sistemden faydalanmasını sağlayabilir.

- Binnendijk göre, Türkiye'nin bu tür koşulları kabul etmesi durumunda F-35 programından çıkışının iptalinin ve NATO'dan keskin kopuşun önlenmesi mümkün olabilir.

HANS BINNENDIJK KİMDİR?

Hans Binnendijk, ABD'de 1961 yılında kurulmuş bir düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi'nin deneyimli bir üyesi.
Makalesini yayımlayan DefenseNews sitesi, Binnendijk'ın Suudi Arabistan'a F-16 ve AWACS satışları sırasında Amerikan Senatosu'nda oluşturulmuş olan komitede de yer almış olduğunu vurguluyor.