Astana görüşmeleri başladı: 'Muhalifler' yan çiziyor

Astana'daki Suriye görüşmeleri başladı. "Muhalifler", Suriye ordusunun ateşkesi ihlal ettiğini ileri sürerek Suriye hükümeti ile yüz yüze ve doğrudan müzakerelere başlamayacaklarını ilân ettiler.

Dış Haberler

İran, Rusya ve Türkiye'nin aracılık ettiği Suriye müzakereleri, Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı.

Görüşmelerde Şam yönetimini Beşar Caferi liderliğindeki heyet, "muhalif" delegasyonu ise Muhammed Alluş liderliğindeki heyet temsil ediyor.

Ancak silahlı grupların temsilcileri, Suriye ordusunun ateşkesi ihlâl ettiğini öne sürerek, birinci turda Suriye heyeti ile doğrudan görüşmeyeceklerini ilân ettiler.

Açılış konuşmasında Alluş, hedeflerinin yalnızca ateşkesten daha fazlası olduğunu söyledi. Ateşkesin güçlendirilmemesi durumunda, ikinci aşamaya geçmeyeceklerini söyleyen Alluş, Esad'ın ateşkes için silah bırakma şartını reddetti.

Beşar Caferi ise, görüşmelerin "düşmanlıkların azaltılmasına" yardımcı olmasını umduklarını kaydetti.

Ancak Caferi, Şam'ın "muhalifleri" Nusra Cephesi ve IŞİD'den ayırma konusunda kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

AFP'ye konuşan "muhalif" heyetten Fares Buyuş, Astana görüşmelerinin Cenevre müzakerelerinin yerini almadığını belirtti.

Bir başka "muhalif" Usame Ebu Zeyd de, ateşkesin yanı sıra izleme, araştırma ve hesap verilebilirlik mekanizmalarının kurulmasını istediklerini açıkladı.

ABD'nin yeni yönetimi, davet edilmesine rağmen görüşmelere bir heyet yollamadı. ABD'yi görüşmelerde Kazakistan Büyükelçisi temsil edecek. 

Fransa ve İngiltere'nin de görüşmelere büyükelçi düzeyinde katıldığı söyleniyor.