Arjantinli kadınlar neden greve gitti?

Arjantinli kadınlar, "Ni una menos" eylemleri ile kadına yönelik şiddet ve eşitsizliğe dikkat çekmeye çalıştı, tüm ülkede yalnızca kadınların katıldığı bir greve gidildi.

Dış Haberler

Arjantin'de geçtiğimiz Çarşamba, #NiUnaMenos (Bir eksik olmayacağız) eylemcileri, yerel tarihin yalnızca kadınların katıldığı ilk genel grevi ile hükümetten taleplerini genişletti. 

Yeni slogan "Grevdeyiz(Nosotras Paramos)” ile protesto, saat 13.00'da, kadınların tüm işleri bir saatliğine durdurup ses çıkarma eylemi yapması ile başladı. Eylemi düzenleyenler, kıyı kentlerinden biri olan Mar del Plata'da vahşi şiddet saldırısında öldürülen Lucia Pérez'in anısına, tüm kadınların siyah giymesini istediler. 

Ni Una Menos kolektifi üyesi Vanina Escales, “Tüm kadınların çalışmayı bırakmasının, kendilerini ifade etmelerinin ve çalışmayı, üretim sisteminin göz ardı ettiği ev işleri de dahil olmak üzere, tüm yönleriyle anlayabilmenin çok önemli olduğunu" belirtti. 

İnisiyatif yaklaşık bir hafta önce sosyal medyada kurulmuş ve Buenos Aires şehrinde halka açık bir toplantıyla destek toplamıştı. Protesto çağrısı, Arjantinli İşçilerin Merkezi Birliği, Emek Konfederasyonu, Eğitim Emekçileri Konfederasyonu, Buenos Aires Basın Birliği ve Hukuk Emekçileri Konfederasyonu gibi  50'nin üzerinde örgütten ve UTE sendikalarından destek gördü.

Emek Konfederasyonu yöneticisi Carlos Acuña “İnisiyatifle dayanışma içindeyiz. Eylemin organizatörleri değiliz ancak toplumsal örgütlenmeler ile bu protestolara katılıyoruz" dedi.

Kreş ve okul gibi yerlerde eğitimciler, cinsellik ve cinsiyet konularında özel dersler vererek greve katıldılar.

Escales, “İş yerlerinden bir saatliğine ayrılamayan kadınlar da alternatif aktiviteler yoluyla greve katılacaklar" diye belirtti. 

EMEK TALEPLERİ EYLEMİN MERKEZİNDE

Eylemci María Florencia Alcaraz, “Grevin geleneksel anlamını değiştiriyoruz. Kadın cinayetlerinin arkasında, kadınları şiddete ve aynı zamanda insan kaçakçılığı ile uyuşturucu tacirliğine daha hassas duruma düşüren bir ekonomik çerçeve var" dedi. 

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni düzenlemelere gidilmesine dair önceki taleplerin yanı sıra, çoğu şiddet mağduru kadının ekonomik bağımsızlığının yetersizliği sebebiyle şiddet içeren ilişkilere sıkışıp kaldığı göz önünde bulundurularak, grev "kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine" odaklandı. 

Alcatraz, “Ni Una Menos için bunun yeni bir adım" olduğunu belirtti. 3 Haziran'daki protestodan temel fark ise bugünkü protestolar işsizlik, doğum izni, gelir eşitliği ve cinsellik eğitimi gibi kadınlar üzerinde önemli etkileri olan sorunları da gündem ediyor.  

Grevin organizatörlerinden sosyolog María Pía López “Neoliberal uygulamalara karşı çıkıyoruz, çünkü ekonomik kemer sıkma ve cinsiyetçilik içeriyorlar" diye vurguladı. 

Ülkenin önemli kentlerinde yürüyüşlerin etki yaratacağı bekleniyor. Ayrıca Uruguay, Şili ve Meksika gibi ülkelerde de yürüyüş beklentisi var. 

Ni Una Menos üyesi Florencia Abbate, “Bir değişim döneminde yaşıyoruz ve kadınlar da kendi hakları için ayağa kalkmaya cesaretleniyorlar." dedi.

RAKAMLAR NE GÖSTERİYOR?

Ni Una Menos belgelerine göre kadınların emek süreçlerindeki konumunu gösteren kimi rakamlar şöyle;

- Ülkedeki kadınların yüzde 10.5'i işsiz, genel ortalama ise yüzde 9.3.

- Ücretsiz ev işlerinin yüzde 76'sını kadınlar üstleniyor. 

- Kadınlar ile erkekler arasındaki maaş farkı yüzde 30 ile 40 arasında.

- Maaşlı kadınların yüzde 20'si yerli işçilerden oluşuyor.

Geçtiğimiz ay Arjantin'de her 21 saatte bir kadın öldürüldü. Uyuşturucu madde verilen, tecavüz edilen ve Mar del Plaza’da ölene kadar işkence edilen 16 yaşındaki Lucia Perez’in katledilmesi ise, kadınları ayağa kaldıran sürecin fitili oldu.