Arjantin’de kaybolan denizaltının patladığı bilgisi doğrulandı

44 mürettebatıyla 15 Kasım’da kaybolan ARA San Juan isimli denizaltının patladığı bilgisi, Arjantin yetkililerinin yayınladığı resmi bir raporla doğrulandı.

Dış Haberler

Arjantin Donanma Sözcüsü Enrique Balbi, Buenos Aires’te yaptığı basın toplantısında, “Avusturya’da yapılan, denizaltının son bulunduğu yerin yakınında gözlemlenen ‘anormal’ sese yönelik analizler, kısa ve şiddetli bir patlamaya işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

Analiz sonuçları açıklanmadan önce, Mar del Plata Üssü’nde kayıp denizaltında bulunan mürettebatın ailelerinin endişeli bekleyişi sürdürüyordu.

Denizaltında teknisyen olan Fernando Santier’in eşi, “Bize sadece denizaltının patladığını söylediler. Mar del Plata Deniz Üssü’ne geldiğimde eşimi kaybettiğimi öğrendim” dedi.

'CANLI BİRİNİ BULMAK İMKANSIZ'

AFP’ye açılamada bulunan eski bir denizaltı komutanı, “Böyle bir patlamadan sonra, birisini canlı bulmak neredeyse imkansız” ifadelerini kullandı.

15 Kasım’da, Arjantin’in güneyindeki Ushuaia Limanı’nda rutin faaliyetini tamamladıktan sonra, başkent Buenos Aires’in 250 kilometre güneyindeki Mar del Plata Üssü’ne dönerken kaybolan ARA San Juan denizaltısından çarşamba gününden beri haber alınamıyordu.

Arjantin donanması, ABD ve Avusturya’dan denizaltıyla son temas kurdukları tarihte kaydedilen seslerin analizinin yapılmasını istemişti.

Denizaltının arama çalışmalarına, ABD, İngiltere, Fransa, Brezilya ve Şili’ye ait 14 gemi ve 10 uçak katılmıştı.

Arjantin filosundaki üç denizaltıdan biri olan Alman yapımı denizaltı San Juan, 65 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeydi. Denizlatı, görev süresinin yaklaşık 30 yıl uzatabilmesi için 2007 ile 2014 yılları arasında yenilenmişti.