Arap Birliği liderinden Türkiye'ye sert sözler: IŞİD'i siz büyüttünüz!

Arap Birliği Genel Sekreteri, Türkiye'ye sert sözlerle yüklendi. Türkiye'nin IŞİD'in büyümesini Esad'ı devirmek için kolaylaştırdığını söyleyen Genel Sekreter, Ankara'yı Irak ve Suriye'nin iç işlerine karışmakla da suçladı.

Dış Haberler

AKP yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert sözlerin kaynağı bu sefer Arap Birliği oldu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Mısır TV'ye verdiği mülakatta bölgeye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Middle East Eye'ın aktardığına göre Gayt, Suriye halkının gelecekteki seçimlerde Beşar Esad'ı seçmesi durumunun herhangi bir sorun yaratmayacağını söyledi.

'BİRLİK HÜKÜMETİ'

Genel Sekreter, bunun için öncelikle Suriye'de bir ateşkes ilân edilmesi gerektiğini belirtirken, bir uzlaşma çerçevesi çizilmesi gerektiğini, çünkü bazı grupların Esad'la birlikte çalışmak istemediğini vurguladı.

Gayt, sorunun muhalefet ve iktidardan oluşan Suriyelilere bırakılması gerektiğini söylerken, "terörist gruplar bu sürecin dışında bırakılmalı" dedi.

Mısırlı Gayt'ın bu sözleri, Arap Birliği'nin ve Arap dünyasının Esad'a bakışında önemli bir değişikliğin ortaya çıktığını gösteriyor.

Gayt, Hüsnü Mübarek döneminde Mısır Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Genel Sekreter, iktidarın ve muhalefetin bir araya geldiği bir birlik hükümeti kurulması çağrısı yaparken, uçuşa yasak bölge isteklerini reddetti.

TÜRKİYE'YE SERT SÖZLER

Arap Birliği Genel Sekreteri, Türkiye'ye yönelikse ağır ithamlarda bulundu.

Türkiye'nin binlerce Batılı gencin Irak ve Suriye'de savaşmasına izin verdiğini ve IŞİD'in sınırdan petrol satışı ile gelirlerini artırmasını sağladığını söyleyen Gayt, Ankara'nın Esad'ı devirmek için IŞİD'in yükselişini kolaylaştırdığını da iddia etti.

Kürtleri de IŞİD'le savaşma bahanesiyle topraklarını genişletmeye çalışmakla suçlayan Gayt, İran'ın Arap başkentlerindeki "egemenliğinden böbürlenmesinden" duyduğu memnuniyetsizliği de dile getirdi.