Aramızdan ayrılışının 48. yıl dönümünde Che: Sosyalizm inadının simgesi olmaya devam ediyor

CIA destekli bir operasyonla öldürülen Che, üzerinden 48 yıl geçmesine rağmen bugün de tüm dünyada emperyalizme karşı verilen mücadelede ezilen halkların ve sosyalizm inadının simgesi olmaya devam ediyor.

Haber Merkezi

Emperyalizmin sesini hiç kısmadığı dünyada, onunla mücadelenin sesi olan Che Guevara’nın CIA destekli bir operasyonla öldürülmesinin üzerinden 48 yıl geçti. Bolivya'da gerilla mücadelesi verirken, CIA destekli bir operasyonla Bolivyalı bir subay tarafından 9 Ekim 1967 öldürülen Che, aradan geçen onca yıla rağmen bugün de tüm dünyada emperyalizme karşı verilen mücadelede ezilen halkların ve sosyalizm inadının simgesi olmaya devam ediyor.

BM Genel Kurulu’nda Marksist/Leninist olduğunu ilân etmekten çekinmeyen, nerede bir sömürü görürse, ona karşı mücadeleye girişen Che’nin mücadelesi evrenseldi. Afrika’da da Latin Amerika’da da, Asya’da da emperyalizmin planlarını boşa çıkarmak için mücadele eden Che, Küba Devrimi’nin başarıya ulaşmasının ardından, önce Kongo’ya ardından CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri'nin ortak operasyonu sonrası öldürüleceği Bolivya’ya giderek gerilla savaşı verdi.

Che’nin ölüm yıl dönümünde, onun emperyalizme karşı duruşunu daha yakından görmek için 1964’te BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya yer veriyoruz.