Arafat anması iptal edildi

FKÖ lideri Yaser Arafat’ın ölümünün 10. yıldönümünde Gazze’de gerçekleştirilmesi planlanan anmanın iptal edileceği açıklandı. Anma Hamas tarafından, geçen Cuma El Fetih liderlerine gerçekleştirilen saldırılar ve “lojistik problemler” gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Dış Haberler

El Fetih hareketi, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat’ın 10. Yıl dönümü anmasının iptal edileceğini duyurdu. Salı günü yapılması planlanan anmaya, 2007’de Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana ilk kez izin verilecekti.

Üst düzey bir El Fetih lideri, “Fetih liderlerine karşı gerçekleşen bir dizi saldırının ardından Hamas yetkilileri Arafat anmasının güvenliğinin sorumluluğunu üstlenmeyeceklerini deklare etti. Gazze güvenlik güçleri, şehir merkezinde bulunan El Katiba meydanında anma için gerçekleştirilen düzenlemelerde görev alan işçilerin işi bırakmalarını istedi” şeklinde konuştu.

HAMAS 'LOJİSTİK PROBLEMLERİ' GEREKÇE GÖSTERDİ
Anmanın iptali Hamas tarafından da doğrulandı. Önceki Hamas hükümetinin İçişleri Bakanlığının sözcülüğünü yapmış bulunan İyad El Buzm anmanın iptaliyle ilgili, “halk arasında gerilimin yükselmesi, Gazze’deki şüpheli patlamalarla ilgili karşılıklı suçlamalar ve bazı lojistik problemler”i gerekçe gösterdi.

El Buzm’un sözünü ettiği lojistik problemler, Başbakan Rami Hamdallah’ın Gazze’deki güvenlik güçleriyle iletişime geçmemiş olması ve birlik hükümetinin güvenlik güçlerine maaş vermemesi olarak detaylandırıldı.

El Fetih, üyelerinin hedef alındığı Cuma günkü saldırılara rağmen dün yaptığı açıklamada anma için hazırlıkların devam ettiğini duyurmuştu. Saldırılarda Gazze valisi Abdullag El Efranji, El Fetih üyesi parlamenter Ebu Şahla, Devrimci Konsey üyesi Ebu Cuda El Nanhal, El Fetih sözcüsü Feyiz Ebu Ayta ve Fetih liderleri Abdül Rahman Hamid, Abdül Cevat Ziyada, Şerif Ebu Vatfeh ve Ziyad Matar hedef alınmıştı.

Saldırı üzerine bazı El Fetih yetkilileri Hamas’ı suçladı. Ancak Hamas yaptığı açıklamada saldırıları kınadı ve sorumluluk üstlenmedi.

Yaser Arafat, 11 Kasım 2004 tarihinde yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni henüz kesin olarak bilinmiyor.