Antakya'nın hemen güneyinde Alevi katliamı

İdlib'e bağlı Cisreşşuğur'a saldıran silahlı çeteler, Alevilerin yoğun yaşadığı İştebrak köyünde en az 35 kişiyi öldürdü. Katliama imza atanlar, Kafkas kökenli cihatçılar.

Hasan Sivri'nin haberine göre, Fetih Ordusu 3 gün önce (25 nisan) Hatay sınırındaki İdlib'e bağlı Cisreşşuğur kentini ele geçirdi.

Kentin birkaç kilometre güneyine de inebilen cihadçı gruplar İştebrak adlı Alevilerin çoğunluklu yaşadığı köyde, askeri kaynağın verdiği bilgilere göre 35 kişiyi katletti.

Yerel kaynaklar ise bu sayının daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Yaklaşık 4 hafta önce İdlib kent merkezini ele geçiren cihadçılar, 3 gün önce Halep-Lazkiye yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunan Cisreşşuğur'u ele geçirdi. Cisr El-Şuğur bulunduğu konum itibariyle önemli bir geçiş güzergahı üzerindeydi ve 4 yıldır kuşatma altındaydı.

Kente birçok cepheden saldıran cihadçılar aralarında iş bölümü yapmıştı. Bir taraf intihar eylemcileri ve yoğun saldırı ile ilerlerken diğer taraf ABD yapımı TOW füzelerini yoğun bir şekilde kullanarak (24 saatte yaklaşık 200 TOW füzesinin atıldığı söyleniyor) ilerledi. Kentin güneyine Çeçenlerden müteşekkil olan ve daha çok Halep'te aktif olduğu bilinen Muhacir ve Ensar Ordusu adlı Kafkas Emirliğine bağlı bir cihadçı ordusu saldırdı (IŞİD'in askeri genel komutanı Ömer Şişani de bu gruba bağlıydı).

Muhacir ve Ensar Ordusu adlı bu Çeçen cihadçı ordunun saldırdığı İştebrak köyü, Cisreşşuğur köyünün 3 km güneyinde yer alıyor. 2011'de Cisreşşuğur'daki polis katliamında saldırılara hedef olan köy göç vermişti. Evlerinin çoğu ahşap ve çamurdan yapılma olan tarihi köyün savaştan önceki nüfusu 3000 iken, 2011'deki Cisreşşuğur katliamı ile bu sayı 800'e inmiş. 

İştebrak sürekli olarak havan topları ve roketlerle hedef alınan bir köy. Birçok cihadçı grubun resmi sayfasında bu köyün hedef alındığı fotoğraf ve videolar mevcut. Lebanon Daily sitesinin haberine göre köye şimdiye kadar 300'den fazla havan topu ve roket atılmış.

Bu süre içerisinde köy hiç işgal edilmemiş. Köyde Suriye ordusunun da kontrol noktaları varken köylü gençlerin de silahlandığı ve köylerini korudukları kaynaklarca aktarılıyor. Köylerini savunurken hayatını kaybeden gençlerin fotoğrafları köy adına açılan bir sosyal paylaşım sayfasında mevcut.

İştebrak köyü 10 ağustos 2014'te de 8 ton bomba yüklü bir araç ile Suudi Ebu Muaz'ın intihar saldırısına da maruz kalmıştı.