Amerikan ‘düşünce’ kuruluşu: Rusya’ya terör saldırıları düzenleyelim!

ABD’li “think-tank” Atlantic Council’in yayımladığı bir raporda, açıkça Rusya’ya yönelik terör saldırıları yapılması çağrısı yapılıyor.

Erman Çete

ABD’den Rusya yönelen tehditler, silah yarışı ve diplomasinin ötesine geçerek “terör” önerilerine kadar uzandı.

ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Atlantic Council için bir rapor hazırlayan General Sir Richard Shirreff ve Maciej Olex-Szczytowski, NATO ve Polonya’ya Rusya’ya karşı agresif bir askeri gündem takip etmelerini öneriyorlar. Raporun başlığı, “Caydırıcılık için Silahlanma: Polonya ve NATO dirilen Rusya’ya nasıl karşı koymalı.”

Raporda, NATO’nun doğu cephesinin, Soğuk Savaş’tan sonra hiç olmadığı kadar savaş tehdidi ile karşı karşıya olduğu iddia ediliyor ve başta Polonya olmak üzere doğu kanadına savunma önerileri yapılıyor.

Rusya’nın Batılı tüm kurum ve değerlere düşmanlığını gizlemediğini öne süren yazarlar, Kremlin’in bu nedenle “renkli devrimler” ve Arap baharına karşı gizlemediği bir alarm durumuyla yaklaştığını belirtiyorlar.

RUSYA'YA KARŞI 'CAYDIRICILIK'

Kuvvet kullanımı söz konusu olduğunda, Moskova’nın karar alıcılarının Putin ve iki-üç güvenilir kişiye indirgendiğini ileri süren Atlantic Council, Putin’in anayasal denetime tabi olmadığını, hukukun üstünlüğünün bulunmadığını, güvenlik aygıtının da onun iradesini uygulamaya hazır olduğunu savunuyor.

Rusya’nın, kendi batısı ve Baltık’taki askeri kapasitesine de vurgu yapılan raporda, 2010 yılında kabul edilen NATO savunma stratejisinin uygun olduğu, ancak Rusya’ya yönelik stratejinin gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Rusya’nın, SSCB döneminde olduğu gibi bütün Avrupa kıtasına yönelik bir iddiasının olmadığını belirten yazarlar, bunun için NATO’nun cephe hattındaki müttefiklerini güçlendirerek caydırıcılığını artırması gerektiğini (deterrence by denial) düşünüyorlar.

KALİNİNGRAD HEDEFTE: TERÖR OPERASYONLARI

Yazarlar, ittifakın nükleer caydırıcılığının da azaldığını belirtirken, siber savaş olanaklarının da NATO tarafından reddedildiğini söylüyorlar.

Acil harekat planı içerisinde, Polonya’nın Rusya’daki askeri hedeflere, özellikle de Kaliningrad’a konvansiyonel saldırı düzenleme hakkının ilân edilmesi gerektiğini savunun Atlantic Council, bu ülkenin taktik nükleer silah kapasitesinin de artırılmasını istiyor.

Raporda, Polonya’nın “potansiyel hedef listesi” yayımlaması gerektiğini ileri süren yazarlar, bunun içine Kaliningrad’ı da dahil ediyorlar.

Rapordaki “şok edici” önerilerden birisi de, Polonya’nın Rusya’daki belirlenmiş hedeflere “siber saldırı” hakkının tanınması. Bu hedefler arasında Moskova metrosu, St. Petersburg elektrik şebekesi ve Russia Today de bulunuyor.