Almanya'da liberal gazeteden Marx çıkışı

Haftalık Die Zeit gazetesi bugün yayına giren yeni sayısında Marx'ı manşetine taşıdı.

soL- Almanya

Almanya'nın etkili liberal gazetelerinden olan haftalık Die Zeit gazetesi bugün yayına giren yeni sayısında Marx'ı manşetine taşıdı.

''Marx hakikkatten haklı olmasın?'' başlığını kullanan gazete, altbaşlık olarak da, ''Doymak bilmeyen yöneticiler, haykıran eşitsizlik ve isyanların hepsini gördü. Ondan bugün öğrenilmesi gerekenler'' ifadelerine yer yeriliyor.

İktisadi Araştırmalar Enstitüsü (IFO)  eski müdürü Prof. Dr. Hans-Werner Sinn, Syriza hükümetinin ilk ekonomi bakanı Yanis Varufakis, Hür Demokrat Parti (FDP) yöneticisi Wolfgang Kubicki, gazetenin ifadesiyle ''eski komünist'' Gero von Randow, Martin Machowecz, Thomas Piketty ( ''21. Yüzyılda Das Kapital'' kitabının yazarı) gibi isimlerin kaleme aldığı Marx değerlendirmelerine sayfalar boyunca yer veriliyor.

VARUFAKİS: 'OTORİTER KOMÜNİZM MARX'IN HATASI'

Yanis Varufakis, ''radikal liberal'' olarak tanımladığı Marx için şu değerlendirmede bulunuyor: ''Marx'ın en büyük hatası kapitalizmi matematik formüller olarak algılamış olmasıdır. Bu hata yüzünden otoriter komünizm güç kazandı ve Marx adına olmadık gaddarlıklar yapıldı.''