Almanya'da Eylül seçimleri

Almanya'da Eylül ayında yapılacak seçimlerde, sağ popülistlerle neo-nazilerin ittifak yapması ve AfD'nin oyunun patlaması bekleniyor.

Dış Haberler

Federal Parlemento seçimlerine bir yıl kala Almanya'nın üç eyaletinde seçmenler üç ayrı seçime hazırlanıyor.

4 Eylül'de Mecklenburg-Pommern, 11 Eylül'de Aşağı Saksonya ve 18 Eylül'de de Berlin eyaletleri sandığa gidecek.

Merkel hükümetinin sığınmacılara dönük ''açık kapı'' politikasının test edileceği bu seçimlere, Brexit sonrası Avrupa Birliği ve yükselen sağ dalganın damgasını vuracağı belirtiliyor.

12 Şubat 2017'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 17-24 Eylül 2017'deki genel seseçim öncesinde, bu üç eyaletteki seçim sonuöçlarının Alman siyaseti üzerinde önemli etkileri olacağı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

SAĞ POPÜLİZM GÜÇLENİYOR

Mecklenburg-Pommern eyalet meclisi seçiminde, sığınmacı ve göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin hatırı sayılır bir oy büyümesi yapması bekleniyor. 

FGW adlı kamuoyu araştırma şirketinin 26 Ağustos 2016'da yaptığı araştırma sonuçlarında AfD'nin yüzde 21 oy oranına ulaştığı kaydediliyor.

Bu araştırmaya göre: Hristiyan Birlik partleri CDU/CSU'nun oyu yüzde 22 olarak tesbit edilirken, sosyal demokrat SPD'nin oy oranı yüzde 28, Yeşiller'in yüzde 6, Sol Parti'nin yüzde 13, AfD ise yüzde 21. Liberal Hür Demokrat Parti FDP'nin yüzdeye giremediği görülüyor.

SAĞ POPÜLİZM NEO-NAZİZMLE AÇIK İŞBİRLİĞİNE GİDİYOR

Neo-Nazi partisi NPD'nin yüzde 3'ü yakaladığı seçimlerde, AfD yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, Schwerin'de AfD NPD'yi destekleyeceğini açıkladı.

Der Spiegel, TNS Emnid adlı kamuoyu araştırması şirketetinin 11 Eylül'de Aşağı Saksonya eyaletinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde olası seçmen oyu araştırmasını ise şu: CDU/CSU yüzde 34, SPD yüzde 22, Yeşiller yüzde 12, FDP  yüzde 5, Sol Parti yüzde 10, AfD ise yüzde 11. (Araştırma tarihi 27 Ağustos 2016)

18 Eylül Berlin seçimleri için Forsa araştırma şirketinin verileri ise şöyle: CDU/CSU yüzde 17, SPD yüzde 24, Yeşiller yüzde 19, FDP yüzde 5, Sol Parti yüzde 17, AfD yüzde 10 olarak ifade ediliyor. (Araştırma tarihi 26 Ağustos 2016)

Bu yıl görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yeni bir dönem için aday olmayacağını açıklaması, sığınmacı krizinden kaynaklı iç politik dalgalanmaların Merkel'in istifasını dillendirdiği bu atmosferde, bu üç eyaletteki seçim sonuçlarının Alman siyasetinde önemli sonuçları olacağı belirtiliyor.

SEÇİMLERİN OLASI SONUÇLARI

Bu sonuçlar dört başılıkta özetleniyor.

  • Üç partili koalisyon hükümetinin zaten zor günlerden geçmekte olduğu ve bu seçim sonuçlarından sonra krizin daha da şiddetleneceği
  • Alman siyasetindeki sağ yükselişin sığınmacı ve islamofobi üzerinden giderek güçleneceği
  • Sığınmacı ve göçmenlere dönük yeni yaptırımların gündeme geleceği
  • Başbakan Merkel'in siyasi kariyerinin ciddi tehdit altında olduğu