Almanya'da cumhurbaşkanlığı seçimi için 'S Planı'

Alman emperyalizmi 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için şimdiden alternatiflerini hazırlıyor.

soL Dış Haberler

Berlin 2017'de yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimi için şimdiden kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un görev süresi 2017 ilkbaharında sonlanıyor. Gauck'un ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmesi için yasal engel bulunmamasına karşın, 77 yaşındaki Gauck'un ikinci bir kez görev alıp almayacağı kesinleşmiş değil.

Politik gözlemciler, Gauck'un kesin kararını vermesi durumunda ikinci kez cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle bakıyorlar. Parlementodaki Sol Parti hariç hiçbir parti Gauck'un yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine karşı değil.

YENİ BİR WULFF KRİZİ İSTENMİYOR

Spiegel'in ''S Planı'' diye duyurduğu habere göre, Gauck'un istememesi ya da öngörülemeyen herhangi başka bir durum karşısında öne çıkan en belirgin isim, Frank Walter Steinmeier, yani SPD'li Dışişleri Bakanı. Steinmeier'ın baş harfinden esinlenen ''S Planı'', Gauck'dan önceki Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un süresinden çok önce istifa ettirilmesi ile başlayan krize karşı şimdiden öngörülmüş bir hazırlığı ifade etmek açısından kullanılıyor.

2017 ilkbaharında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin seçileceği kadar, aynı yılın sonbaharında yapılacak genel seçimlerle cumhurbaşkanlığı seçiminin sıkı bağı olması açısında da önemi büyük. Mevcut meclis dağılımında geleneksel sağ partileri temsil eden CDU ve CSU'nun sandalye çoğunluğunu elde edip, hükümet kurma şansları imkansız. Aynı şekilde, benzer bir çıkışsızlık parlamentonun 'sol' partileri için de geçerli.

STEİNMEİER: SPD'NİN EN SAĞINDAKİ ADAM

Spiegel'in deyimiyle, ''Steinmeier bu tablo içinde oyuna giriyor''. Steinmeier, her ne kadar SPD üyesi bir politikacı olsa da, Alman siyasetinde ''partiler üstü devlet adamı'' algısına sahip biri. Koalisyon ortakları arasında bu isim üzerinde zimni bir mutabakatın olduğundan kimse kuşku duymuyor. Steinmeier'ın olası bir kriz durumunda 'devlet çıkarları'nı savunma konusunda yeterince deneyim sahibi olduğu biliniyor. Ukrayna meselesinde uyguladığı diplomasi ile Alman siyasetinin bileşenlerinden olumlu not almış, göz doldurmuştu. Ayrıca, Yeşiller Partisi üzerinde de olumlu etkiye sahip; olumlu rey alacağına kuşkuyla bakılmıyor.