'Almanya yabancı nüfustan kazanç elde ediyor'

Almanya'da sağcıların "yük" olarak gördüğü göçmenlerin, aslında Alman sermayesi için "altın yumurtlayan tavuk" olduğu ortaya çıktı.

Almanya

Liberal görüşleriyle tanınan Bertelsmann Vakfı'nın Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi'ne (ZEW) yaptırdığı araştırma raporuna göre, Almanya yabancı nüfusundan milyarlarca avro kazanıyor.

2012 yılı için Almanya'da yaşayan her yabancı, devlet kasasından kendisine dönen sosyal ödeneklerden tam 3300 avro fazlasını iktisadi girdi olarak geri ödemiş. Alman pasaportu taşımayan göçmenlerin sayısının 6 milyon 600 bin olduğunu belirten rapor, bu sayının 3300 avro ile çarpıldığında yaklaşık 22 milyar avroya tekabul ettiğini; bu verinin, yaygın ama yanlış kanının  aksine bir sonuç olduğunun altı çiziliyor.  Son 10 yıl içerisinde yüzde elliye varan girdi fazlalığına dikkat çeken rapor,  bugünün Almanya'sı için net rakamın 147,9 milyar avro olduğunu belirtiyor.

Raporu hazırlayan kurumun direktörü Prof. Dr. Holger Bonin, ''Almanya yabancı nüfustan kazanç elde ediyor'' diye yazmış raporun sonuç değerlendirmesine. Eğitime daha fazla fon ayrılması durumunda, 30 yıl içerisinde göçmenler ile Alman nüfus arasındaki eğitim farkının ortadan kalakacağını da raporda yer alan veriler arasında.

BİTMEK BİLMEYEN TARTIŞMA
Almanya'da bir türlü bitip tükenmeyen konulardan birisi de göç ve yabancılar konusudur. Almanya göç ülkesi midir? Yabancılar devlet kasasına ne kadar malî yük yaratırlar? Bu ve benzeri sorular üzerinden hemen hergün medyada en az birkaç haber konusu olur. 

Alman sağı, Almanya'nın göç ülkesi olmadığı tezini yıllarca savunageldi. Göçmenler bu ülke için sorun kaynağıydı ve  sosyal devlet imkânlarını sömürüyorlardı. Milyarlarca para yabancılara akıyordu. 

Buna karşın, soruna temelde iktisadi merkezde yaklaşan liberaller ve sosyal demokrat politikacılar, Almanya'nın yaşlanan nüfusunu ve giderek artan kalifiye işgücü ihtiyacını gerekçe göstererek bu teze karşı çıkıyorlardı. Bertelsmann Vakfı'nın Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi'ne yaptırdığı bu araştırma ile bir kez daha görüldü ki, yabancılar bu ülke için ekonomik yük olmadığı gibi, ciddi bir kazanç kaynağı.