Almanya, Türkiye'nin NATO önerisine karşı çıktı

Türkiye’nin sığınmacı kriziyle mücadelede NATO'nun görev alması önerisinin bugün Brüksel'de NATO savunma bakanları toplantısında ele alınacağı belirtilirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier öneriye karşı çıktığını açıkladı.

Almanya, Türkiye'nin mülteci krizi için yaptığı "NATO müdahale etsin" önerisine karşı çıktı.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hafta başında Ankara'ya yaptığı ziyarette Başbakan Ahmet Davutoğlu ile mülteci kriziyle mücadelede NATO'nun görev almasına yönelik öneri konusunda anlaştığı bildirilmişti.

Alman basınına konuşan Dışişleri Bakanı Steinmeier, sığınmacı krizi ile mücadele kapsamında NATO'nun devreye sokulmasının doğru olmayacağını belirterek, NATO'nun keşif çalışmalarına ve insan kaçakçılığıyla mücadeleye katkıda bulunabileceğini söyledi.

‘HAYRET VERİCİ BİR ÖNERİ’
Detsche Welle’nin haberine göre, Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) meclis grup başkan vekili Rolf Mützenich de, Başbakan Angela Merkel'in mülteci kriziyle başa çıkabilmek için NATO'dan yardım alınabileceği önerisinin hayret uyandırdığını ve Merkel'in bu öneriyi ilk kez Ankara'daki temasları sırasında dile getirdiğini söyledi.

Mützenich, Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, kıyıların daha iyi korunup insan kaçakçılarının yakalanmasında NATO'nun ilk tercih olmaması gerektiğini ve AB'nin bu görevi yerine getirebilecek sınır koruma teşkilatı FRONTEX gibi birimlerinin bulunduğunu ifade etti.

GÜNDEMDE RUSYA İLE İLİŞKİLER DE VAR
NATO savunma bakanlarının bugün Brüksel'de yapacakları toplantıda Suriye krizi ele alınacak. Rusya ile ilişkiler, ittifakın doğusunda savunma yeteneğinin güçlendirilmesi, siber saldırılar, Afganistan'ın durumu ve Gürcistan ile ilişkiler de, gündemdeki diğer konular arasında.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, toplantıda ittifakın savunma ve caydırıcılığının güçlendirilmesine dönük kararlar alacaklarını söyledi. 
NATO'nun doğu kanadındaki varlığının güçlendirilmesine dair bakanların yeni adımlar atılması hususunda görüş birliği sağlamasını beklediğini ifade eden Stoltenberg, "Bu, NATO'nun herhangi bir müttefike karşı herhangi bir saldırıya cevap vereceğine dair net bir sinyal gönderecektir" dedi.

‘MÜTTEFİKLERİ NASIL DESTEKLEYECEĞİMİZİ TARTIŞACAĞIZ’
Toplantının gündeminde, sığınmacı krizinin de olacağına işaret eden Stoltenberg, şöyle konuştu:

"NATO'nun Avrupa, Avrupa'ya yakın yerler, Ortadoğu, Suriye ve Türkiye'de gördüğümüz sığınmacı ve mülteci krizi karşısında müttefikleri nasıl destekleyeceğini de tartışacağız. Bunu Türkiye'nin inisiyatifi temelinde yapacağız. Savunma bakanları arasında bunun tartışılması önemli. Hepimiz endişeleri anlıyoruz, sığınmacı ve mülteci kriziyle bağlantılı insani trajedileri ve tüm zorlukları görüyoruz. Elbette müttefikimiz Türkiye ve diğer müttefikler, NATO'nun bu konuda nasıl yardım edebileceğini gündeme getirdiğinde bunu çok ciddi şekilde ele alırız ve nasıl adım atacağımızı tartışırız.