Almanya: Türkiye NATO için önemli

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Rusya ve Türkiye arasındaki yakınlaşmadan memnun olduklarını söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşmasına rağmen, NATO'nun kendisi için ne denli öneme sahip olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan haberde bakan von der Leyen, "Türkiye'nin hangi tarafta yer aldığını bildiğinden hiç şüphesi olmadığını" belirtti.

Bakan, son yıllarda "NATO içerisinde Türkiye'nin ne denli önemli olduğunu ve ittifakın güvenliği için ne denli önemli görevler üstlendiğini deneyimlediğini" vurguladı. Savunma Bakanı sözlerini, "Türkiye'nin de, kararsızlık durumunda müteffiklerinin kim olduğunu ve müttefiklerinin ne kadar önemli olduğunu bildiğine eminim." şeklinde sürdürdü.

Ursula von der Leyen, bunun yanı sıra görüşme halinde olmanın iyi birşey olduğunu, Türkiye ve Rusya arasındaki diyoloğu da olumlu bulduğunu söyledi.

Erdoğan ve Putin'in St. Petersburg'daki görüşmesinden önce açıklama yapan Almanya dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier de iki ülke arasındaki yakınlaşmayı olumlu bir adım olarak değerlendirmiş, "Ancak iki ülkenin Rusya'nın Türkiye'ye NATO'ya alternatif bir güvenlik ittifakı sunabilecek kadar yakınlaşacağına inanmıyorum" şeklinde konuşmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli de dün yaptığı açıklamada, Türkiye-Rusya yakınlaşmasının, Türkiye ile NATO içindeki güvenlik ortaklığına olumsuz bir etki yapacağını düşünmediklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamada iki ülke arasında yeniden daha fazla diyalog kurulmasını memnuniyetle karşılandıklarına dikkat çekti.