Almanya ile NATO-ABD arasında Ukrayna çatlağı

Almanya'nın, NATO'nun Ukrayna'daki duruma yönelik Rusya'yı suçlayan ve gerilimi yükselten açıklamaları nedeniyle rahatsız olduğu ileri sürülüyor. Alman istihbaratı, NATO'nun "Rus birlikleri Doğu Ukrayna'da savaşıyor" iddialarına güvenmiyor.

Dış Haberler

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ta yürürlüğe giren ateşkes devam ederken, NATO'dan gerilimi yükseltici açıklamalar geliyor.

NATO'nun Avrupa'daki birinci ismi General Philip Breedlove tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın ateşkese rağmen Donbas'a zırhlı araçlar, askeri birlikler, topçu bataryaları ve hava savunma sistemleri gönderdiğini iddia etti.

Breedlove, "Açık olan şu ki, şu anda işler iyiye gitmiyor. Her geçen gün daha kötüye gidiyor" dedi.

BND, NATO İLE TERS DÜŞTÜ
Der Spiegel'de yayımlanan bir habere göre, Berlin'deki liderler Breedlove'ın bu sözlerini duyunca "afalladılar." Breedlove'ın neden bahsettiğini anlamayan Alman yetkililer, Alman istihbarat servisi BND'nin verdiği bilgiler nedeniyle, NATO ile aynı görüşü paylaşmıyorlar.

Spiegel, Breedlove'ın her hafta Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dair verdiği rakamların büyüdüğünü söylerken, NATO komutanının bunu ABD Kongresi'ndeki "şahinleri" etkilemek için yaptığını öne sürdü.

NATO komutanının açıklmasının ardından Alman hükümetinin alarma geçtiğini kaydeden Spiegel, Breedlove'ın sözlerinin, Merkel'in ön-ayak olduğu ateşkesi bozma girişimi olarak değerlendirildiğine dikkat çekti. Başbakanlık kaynakları, Breedlove'ın sözlerini "çok tehlikeli" olarak nitelendirdiler.

'ŞAHİN' VICTORIA NULAND
Ancak gazeteye göre, Avrupalılar, Ukrayna'daki diplomatik çabalarına ayakbağı olarak yalnızca NATO komutanını görmüyorlar.

Almanya'ya göre, diplomatik girişimlerin önündeki en büyük engel, Cumhuriyetçileri ve güçlü Demokratları arkasına alarak Ukrayna hükümetini silahlandırmak isteyen ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa İlişkileri'nin başında bulunan Victoria Nuland.

ABARTILI RAKAMLAR
Haberde, BND'nin Rusya'nın Donetks ve Luhansk'taki savaşa dahil olduğuna dair elinde kanıtlar bulunduğu iddia edilirken, Almanya açısından esas sorunun abartılı açıklamalar ve NATO'nun güvenilirliğinin azalması tehlikesi olduğu belirtildi.

Örneğin üç hafta önce, Minsk görüşmeleri sürerken, Ukrayna ordusu, Rusya'nın sınırdan Luhansk'a 50 tank ve onlarca roket soktuğunu ileri sürdü. Bir gün önce de, ABD'li tuğgeneral Ben Hodges Rusya'nın Ukrayna'ya doğrudan askeri müdahalesinin başladığını ilan etti.

Ancak Alman yetkililer, BND'den kanıt istediklerinde, isthbarat servisi yalnızca birkaç zırhlı aracın görüldüğü uygu fotoğrafları gösterdi. 

'SIKIŞMIŞ' OBAMA, 'ŞAHİN' NULAND
Spiegel, Obama'nın Ukrayna konusunda üzerinde baskı olduğunu ve bu baskının yalnızca Cumhuriyetçi kamptan değil, kendi partisinden de geldiğini savundu.

Victoria Nuland'ın geçen Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı'nda ABD'li yetkililerle yaptığı özel bir görüşmeye atıf yapan Spiegel, diplomatın, "Avrupalılara karşı savaşabiliriz. Onlara karşı retorik olarak savaşabiliriz" dediğini aktardı.

Washington'daki etkili isimlerin Avrupa'nın aleyhine çalıştığına ikna olan Alman yetkililer, Kiev'in ABD'yle görüşmesinin ardından savaşı kazanacağına yönelik askeri unutlarının arttığını, kendilerinin bu umudu yeniden gerçekçi bir hale sokmak için uğraştıklarını söyledi.

ABD GERİ ADIM MI ATTI?
ABD'nin planları arasında yer alan Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın askeri eğitiminin durdurulduğu açıklandı.

Reuters'e geçen cuma konuşan ABD'li yetkililer, Minsk ateşkesinin sonuçlarına göre hareket edeceklerini söylediler.