Almanya ihracat fazlasında rakipsiz

Yeni açıklanan 2014 ihracat fazlası verilerinde Almanya açık ara birinci oldu.

Dış Haberler

Federal Almanya, yeni ihracat fazlası rakamlarıyla 2014 yılında da rakipsizliğini sürdürdü.

Münih merkezli iktisadi araştırmalar enstitüsü IfO’dan yapılan açıklamada, ödemeler dengesinin geçen yıl 285 milyar dolarlık bir fazla verdiğine dikkat çekildi. Almanya’yı 150 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla Çin, onu da 100 milyar dolarlık fazlayla Suudi Arabistan izledi. Yüksek ithalat rakamları nedeniyle bu tabloda ikinci sıraya düşen Çin’in, dünyanın en yüksek ihracat rakamlarına sahip ülke kimliğini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Bu başarıda Alman ürünlerine dış dünyadan gelen yüksek taleple hampetrol fiyatlarında yılın son çeyreğinde yaşanan büyük gerilemenin etkili olduğu ortaya çıktı. IfO uzmanları “İngiltere ve ABD gibi en önemli alıcı ülkelerdeki olumlu konjontürel gelişmeler de cari dengedeki bu fazlanın nedeni oldu” şeklinde görüş belirttiler.

IfO, Almanya’nın 2015 yılında da bu ihracat fazlası şampiyonluğunu daha üst düzeyde sürdüreceğini kaydederken, düşük petrol fiyatlarının yanı sıra Avro Bölgesi dışındaki önemli Alman pazarlarında gözlenen konjonktürel canlanmanın, “dolar karşısında değeri düşen avro” faktörüyle birleşeceğini ve böylece cari denge fazlasını daha yukarı çekeceğini vurguladı.

Öte yandan, bu başarının AB bünyesindeki hegemonyal rolü ve tasarruf ısrarları nedeniyle sürekli eleştirilen Berlin’i oldukça güç durumda bırakacağı ortaya çıktı. AB Komisyonu’undan yapılan bir açıklamada, ülke GSYİH’sının yüzde 6’sını aşan ihracat fazlalarının istikrarı tehdit ettiği hatırlatıldı.

Brüksel, yıllardır bu rakamın çok üzerinde fazla veren Berlin’i geçen yılın mart ayında kınamış, Alman hükümeti, yatırım yapmaya ve iç talebi arttırmaya çağrılmıştı. IfO, bu yıl Almanya’daki ihracat fazlasının milli gelirin yüzde 8’ine bile ulaşabileceği öngörüsünde bulundu.