Almanya Cumhurbaşkanı’ndan şaşırtan Sovyetler Birliği çıkışı

Almanya Cumhurbaşkanı, Sovyet savaş esirlerinin yeterince hatırlanmamasının haksızlık olduğunu ve Almanya’yı Nazilerden kurtaranlar arasında olduğu için Sovyetler Birliği’ne minnet borçlu olduklarını söyledi.

Dış Haberler

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Sueddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda, İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından esir tutulan ve yaklaşık yarısı öldürülen 5,5 milyon Sovyet savaş esirinin anılmamasını haksızlık olarak niteledi.

Gauck, “Nazi geçmişimizle yüzleşmek konusunda gerçekten çok yol aldık. Ancak ya hiç hesaba katılmayan ya da yeterince göz önünde bulundurulmayan kurbanlar da var, örneğin Sovyet savaş esirleri” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı, konu kolektif hafıza olduğunda Sovyet halklarının “unutulduğunu” belirterek bunu adil bulmadığını sözlerine ekledi.

‘SOVYETLER’E MİNNET BORÇLUYUZ’

Gauck, 9 Mayıs’ta Berlin’i alarak Nazi Almanyası’nın kesin yenilgisini ilan eden Kızılordu’ya da şu sözlerle atıfta bulundu: “Yalnızca Sovyetler Birliği tarafından değil olmasa da Sovyetler Birliği’nin de sayesinde kurtulduk. Bu nedenle onlara minnet ve saygı borçluyuz.”

1945’ten sonra Sovyet kurtarıcıların ülkelerinde kaldığını ve “doğu Almanya’da esarete, baskıya ve zulme neden olduğunu” söyleyen Gauck, konuşanın Federal Almanya Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatmış oldu.

‘YUNANLILARI ANLIYORUM’

Gauck, Nazi işgali sırasında yapılanlar nedeniyle Almanya’dan tazminat talebinde bulunmayı tartışan Yunanistan’ı da anlayışla karşıladığını söyledi. “Bizimki gibi tarih bilinci olan bir ülkenin, savaş tazminatları konusunda ne tür olasılıklar olabileceğini düşünmesi daha doğru” dedi.

MERKEL 10 MAYIS'TA RUSYA'DA

Merkel’in de paralel ifadeler kullanması, Gauck’un sözlerinin Almanya Şansölyesi’nin Rusya ziyareti öncesinde yapılan diplomatik hazırlığın bir parçası olduğunu düşündürdü.

Merkel, 10 Mayıs’ta Putin’le yapacağı görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade ettikten sonra şöyle konuştu:

“Bugüne kadar Rusya’yla aramızda Ukrayna’da olup bitenleri de içeren büyük anlaşmazlıklar oldu. Ancak benim için 10 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı’yla birlikte Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koymak çok önemli.”

Merkel, 9 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenecek Zafer Günü törenine ise katılmayacak.