Alman seçimlerinde 'yarı Nazi' adaylar

Almanya'da seçimler yaklaşırken, TV programındaki düelloya "yarı Nazi" tartışması damga vurdu.

Dış Haberler

Almanya'da 24 Eylül genel seçimleri yaklaşırken, televizyon ekranlarında ''düello'' gösterileri de arttı.

Angela Merkel ile Martin Schulz'un Pazar akşamı gerçekleştirdikleri ''düello'', sol medyada ''düello yerine düet'' olarak nitelenmiş, iki aday arasındaki farkın silikleşmiş olmasına dikkat çekilmişti.

Dün akşam seçmen karşısına çıkan Sol Parti temsilcisi Sahre Wagenkneckt, FDP'de adayı Christian Lindner, CDU'dan Joachim Hermann, Yeşiller'den Cem Özdemir ve AfD'den Alice Weidel'in, Merkel ve Schulz'dan daha az uyumlu oldukları gözlendi.

Cem Özdemir ile Christian Lindner Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı konusunda sert tartışmalara girererken, Joachim Hermann ile Alice Weidel sığınmacı üst sınırı kousunda gerginlik yaşadılar.

Cem Özdemir, FDP liderinin ''Kırım konusu Rusya-Almanya  ilişkilerine zarar vermemeli'' görüşüne karşı çıkıp, Rusya'ya karşı yaptırımların sürdürülmesini talep etti.

CDU temsilcisi Joachim Hermann'ın sığınmacı sayısının yıllık olarak 200 bin olarak sınırlandırılması önerisine, AfD temsilcisi Alice Weidel, ''üst sınır 10 bin olmalıdır'' diye karşılık verdi.

Irkçı AfD partisi ile hiç bir parti koalisyon ortağı olmak istemediğini açıklarken, Sol Parti sözcüsü Sahre Wagenkneckt'in  AfD adayları için, ''yarı Naziler'' ifadesinde bulunması salonda gerilime yol açtı.

Avusturya gazetesi der Standard bu ifadeyi manşetine taşıdı.