Alman istihbaratı ABD'yi dinlemeye devam ediyor

Almanya Şansölyesi Merkel'in 'dostlar arasında gizli dinleme olmaz' sözüne rağmen Alman istihbaratı ABD'yi dinlemeye devam ediyor

soL - Almanya

Der Spiegel'in haberine göre, Alman dış haberalma servisi BND ABD'yi dinlemeye devam ediyor. Alman istihbaratının hedefinde ABD'deki binlerce noktanın olduğu, bunlar arasında Beyaz Saray'ın da yer aldığı belirtiliyor.

Der Spiegel'den Maik Baumgärtner, Martin Knobbe ve Jörg Schindler'in haberinde Washington'daki yüzlerce elçiliğin, IMF'nin ve Arap ülkelerine ait kurumların yıllardan beri düzenli olarak dinlendiği bildiriliyor.

'KOALİSYON HÜKÜMETİ GÖRMEZDEN GELİYOR'

ABD istihbaratının Şansölye Merkel'in cep telefonunu dahi dinlediğinin açığa çıktığı günlerde Merkel'in ''Dostlar arasında gizli dinleme'' olmaz sözlerine de atıfta bulunulan haberde, başta Merkel olmak üzere mevcut koalisyon hükümetinin diğer iki bileşeninin de Alman istihbaratının ABD'deki gizli dinlemelere ''kayıtsız kalıp, görmezden geldiği''nin altı çiziliyor.

BND'nin yeni şefi Bruno Kahl'ın göreve geldiğinde ettiği, ''BND'nin hangi konuda yetkili olup olmadığı sorusu, gelecekte yalnızca keskinleştirilmiş izin mekanizmalarıyla değil, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da daha çok gayretli denetimlerle olcaktır'' sözlerine yer verilen haberde, BND'in parlemento denetimine ne derece uzak olduğuna dikkat çekiliyor.