Alman Dışişleri Bakanı Türkiye'ye dair önerisini tekrarladı

Malta'daki AB Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye’deki belirli kesimlere seyahat kolaylığı sağlama önerisini bir kez daha gündeme getirdi.

Malta'daki AB Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye'deki belirli kesimlere seyahat kolaylığı sağlama önerisini bir kez daha gündeme getirdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Malta'daki AB Dışişleri Bakanları toplantısında "Neden Türkiye'den aydınların, sanatçıların ve gazetecilerin Almanya'ya vizesiz giriş yapmasına imkân tanımıyoruz ki” şeklinde konuştu.

Gabriel söz konusu seyahat kolaylığının, "Türkiye'deki referandumda, anayasa değişikliğine karşı çıkan, demokratik gelişme isteyen kesime sağlanmış olacağını, burada demokratik Türkiye'nin güçlendirilmesinin söz konusu olduğunu” kaydetti.

Türkiye'den belirli kesimlere yönelik seyahat kolaylığının nasıl uygulanacağı konusu ise netlik kazanmadı. Diplomatik çevrelerden alınan bilgiye göre, söz konusu kişilere uzun süre geçerliliği olan vize verilmesinin mümkün olabileceği belirtildi.

Ancak Almanya'nın belirli bir kesime vize kolaylığı sağlaması durumunda, AB ile vize serbestisine yönelik süreci devam eden Türk hükümetiyle yeni bir gerilim yaşayabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vize serbestîsi konusunda referandum sonrası yaptığı açıklamada, yeni bir taslak hazırladıklarını ve bu taslağı AB yetkililerine sunacaklarını kaydetmişti. Çavuşoğlu, "ne olacaksa olsun ve bir an önce olsun" demişti.