Alman Dışişleri Bakanı: Türkiye ile ilişkilerimiz zor bir döneme girdi

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Türk mevkîdaşı ile yaptığı görüşmede Türkiye ile Almanya arasında İncirlik krizine çözüm bulunamamasının ardından ilişkilerin "zor bir döneme" girdiğini gördüğünü söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün akşam ARD televizyonunda yaptığı açıklamada "İncirlik daha küçük sorunlardan bir tanesi" ifadelerini kullandı. Alman bakan Türkiye ile ilişkilerin "zor bir döneme" girdiğini gördüğünü söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre Deutschlandfunk'a da salı sabahı bir açıklama yapan Gabriel kimsenin illüzyona kapılmaması gerektiğini, ilişkilerde "bugünden yarına" bir düzelme olmayacağını, "bir şeylerin gerçekten değişmesi gerektiğini" söyledi.

Gabriel pazartesi akşamı ARD televizyonunda yaptığı açıklamada mantıklı bir şekilde çözüm yolu arandığını ancak bunun başarılı olmadığını ve bu nedenle de Alman askerlerinin "kesinlikle İncirlik'te kalamayacağını" söyledi. Gabriel, Alman milletvekillerinin ziyaretine izin verilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gabriel dün Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret edebilmeleri konusunu görüşmek üzere Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmiş ancak bakanlar bir anlaşmaya varamamıştı. Türk bakan İncirlik ziyareti konusunda Türkiye'nin PKK ve Gülen mensuplarıyla ilgili Almanya'dan taleplerinin yerine getirilmediği için böyle bir karar aldığını belirtti. Gabriel ise Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi gerekeceğini söyledi.

ALMANYA'DA PARTİLER ÇEKİLMEKTEN YANA

Gabriel'in Ankara ziyareti sonrası Almanya'da farklı siyasi partilerden Alman siyasetçiler İncirlik’ten askerlerin çekilmesi yönünde görüş bildirdi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İncirlik’ten Ürdün’e aktarılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

“IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede İncirlik’in uygun bir hava üssü” olduğunu belirten Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) Bakan von der Leyen, “Ancak vekillerimizin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu. Bakan von der Leyen, federal hükümetin konuyla ilgili kararı çarşamba günü Bakanlar Kurulu toplantısında vereceğini söyledi. Bakan, Ürdün’ün Azrak kentindeki hava üssünün İncirlik’e benzer bir seçenek olduğunu belirtti.