Alman ajanları yazılım karşılığında ABD'ye Almanya'ya dair bilgileri satmış

Alman ajanlarının ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'ne Almanya'ya dair bilgi vererek karşılığında yazılım aldığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

The Local'ın haberine göre Alman casuslar ile ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) arasında bilgiye erişim karşılığında yazılım verilmesi yönünde anlaşma yapılmış.

NSA'in Almanya'ya kimi yazılımları temin ettiği görülürken, Alman casuslar da bunun karşılığında "XKEYSCORE" isimli Edward Snowden tarafından ortaya çıkartılan kitlesel gözetim yazılımını almış.

Bu yazılımla elde edilebilen verilerin "paha biçilemez" olduğu söylenirken, Die Zeit'da yayımlanan anlaşmada "NSA'in görevine dair tüm ilgili verilerin" paylaşılmasının kabul edildiği görülüyor.

Kitlesel takibin ve bundan elde edilen verilerin "gri bölgede" oldukları söylenirken, kimilerinin bu verilerin alınmasının yasal olduğunu söylediği ancak bu konuda uzlaşı bulunmadığı aktarılıyor.

Başlangıçta Alman casusların "yasadışı" verileri NSA'e vermek istemediği ancak dışarıdan bir denetim olmaması sebebiyle bu konuda geri adım atıldığı söyleniyor.