AKP, Berlin’in kucağına düştü: Almanya’dan ekonomik destek istediler!

AKP hükümetinin, "Nazi" benzetmesini yaptığı Alman hükümetinden ekonomik yardım istediği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Türk ekonomisinin tam anlamıyla çıkmazda olduğunu gösteren yeni bir gelişme yaşandı.

Referandum sürecinde Alman hükümetini Nazi politikaları izlemekle suçlayan Erdoğan yönetiminin Berlin’den acil ekonomik yardım talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

Alman medyasında yayımlanan haberlerde, “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ilişkilerin normale dönmesinin şart olduğunu bildirdi” ifadeleri dikkat çekti.

Şimşek’in, Başbakan Angela Merkel’e çok yakın ve ülkenin de en güçlü yayın grubunun amiral gemisi konumundaki Bild’e bu tür açıklamalarda bulunması, Türk ekonomisinin çıkmazda olduğu yorumlarına güç kazandırdı.

Geçen hafta Washington’da yapılan G20 toplantısında Türk ekonomisin içinde bulunduğu “zor durumdan” kurtulabilmesi için olanaklar arandığını belirten Şimşek, Bild gazetesine, “Bunun için de Almanya’ya ihtiyacımız var” dedi.

Ankara’nın bu taleplerini yeni olmadığına dikkat çekilen haberlerde, son gerginliklerin ertesinde böyle bir talebin gelmesinin yine de şaşırtıcı olduğu savunuldu.

Federal Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, geçtiğimiz günlerde gazeteci Deniz Yücel’in süren tutukluluğuna dikkat çekerek, ekonomik bir destek verilmesinin kolay olmadığını hatırlatmıştı.

Schäuble ile Şimşek’in bu ekonomik yardım konusunu bir süredir konuştuğu, ancak referandum sürecindeki suçlamalarla kesintiye uğradığı da Alman medyasının son haberlerinde yer aldı.

Almanya Avrupası’nın güçlü adamı ve yer yer de sahibi gözüyle bakılan Wolfgang Schäuble, Der Spiegel’e verdiği kısa bir süre önce verdiği demeçte, “Türk ekonomisin şu anda ağlanacak durumda olduğunun” altını çizmişti.