Akademisyenlerden AB'ye göçmen tepkisi: Sapıklığın tarihinde yok

Oxford, Harvard ve Princeton üniversitelerinden 300 göçmenlik uzmanı ve akademisyen AB’nin savaş gemileriyle Akdeniz’deki göçmen trafiğini durdurma kararını kınadı. Açıklamada "Böyle bir şey sapıklığın tarihinde yok" denildi.

Avrupa Birliği’nin, Libya açıklarına savaş gemileri gönderip, göçmen kaçakçılarının teknelerini imha kararına tepkiler büyüyor. 

Oxford, Harvard ve Princeton üniversitelerinde göç konusunda çalışan 300 akademisyen ve uzman, bir deklarasyon yayınlayarak AB’nin kararını kınadı. “Sapıklığın tarihinde bile böyle bir şeyi arasanız bulamazsınız” ifadesinin kullanıldığı açıklama, OpenDemocrasy’nin internet sitesinde yayınlandı. Açıklamada, “Dünyanın en zengin ülkelerinin donanma ve teknoloji yardımıyla savaşların yıkıp geçtiği ülkelerden gelen en yoksul insanların ölümüne yol açacak bu planı vicdanen nasıl açıklıyor?” diye soruldu.

'KÖLELİĞİN ANLAMI AÇIKTIR'

AB’nin bu adımla ‘köle ticaretini engelleyeceği’ yönündeki iddiasına tepki gösterilen açıklamada; “Akademi tarihinde köleliğin anlamı çok acı bir şekilde açıktır. Bugün Akdeniz’de olanların ise transatlantik ötesi köle ticaretiyle yakından uzaktan alakası yoktur” denildi.

Avrupa Birliği, göçmen kaçakçılarının teknelerini ‘yok etme’ misyonuyla her yıl Akdeniz’de 1800 can alan göçün önlenebileceğini açıklamıştı. NATO da siyasi yetki verilirse gemilerinin bu misyon için kullanılmasına yeşil ışık yakmıştı.