Aile planlaması merkezi saldırganının motivasyonu 'kürtaj karşıtlığı' çıktı

ABD'de saldırıya uğrayan Planlı Ebeveynlik merkezinde yaşamını yitiren kişilerden birinin, arkadaşına refakat etmeye giden bir kadın olduğu ortaya çıktı.

Cuma günü akşam saatlerinde, ABD’nin Colorado eyaletindeki "Planlı Ebeveynlik" merkezine saldırı düzenleyen 57 yaşındaki Robert Lewis Dear'in, tutuklandıktan sonraki ilk sözleri “Artık bebek parçaları olmayacak” oldu.

Dear, merkezdekileri 5 saat boyunca rehin almış ve biri polis 3 kişiyi öldürmüştü.

"Planlı Ebeveynlik" merkezleri, ABD’deki ulusal kadın sağlığı merkezleri ve kimi kliniklerde kürtaj işlemleri de gerçekleştiriliyor. 

Görgü tanıkları, saldırganın motivasyonunun “kürtaj karşıtlığı” olduğunu belirtti.

Planlı Ebeveynlik çalışanları, ABD’deki kürtaj karşıtı gruplar tarafından uzun süredir tehdit ediliyor ve “fetal doku” ticareti yaptıkları yönünde kanıtlanamayan iddialarla suçlanıyor.

KADINLARA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ

ABD Başsavcısı Loretta Lynch,  Cumartesi günü düzenlenen ve saldırıyı kınayan gösteriye katıldı. Lynch; “Bu ölçüsüz saldırı sadece Colorado toplumuna karşı işlenmiş bir suç değil, aynı zamanda Planlı Ebeveynlik kurumlarında sağlık hizmeti alan kadınlara ve diğer masum insanlara karşı işlenmiş bir suçtur” dedi.

Saldırıda ölen diğer iki kişiden birinin ise, arkadaşına refakat için klinikte bulunan Jennifer Markovsky adlı bir kadın olduğu belirtildi.

Planlı Ebeveynlik kurumunun yöneticilerinden Vicki Cowart ise saldırının ardından; “Bize güvenen ve ihtiyaç duyan milyonlarca insana sağlık hizmeti sunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Saldırıya uğrayan kliniklerini hızla düzenleyip yeniden açacaklarını söyleyen Cowart; “İyileşeceğiz ve devam edeceğiz,omuz omuza duracağız” ifadelerini kullandı.

ABD’de başkanlık seçimi öncesi çok sayıda aday, muhafazakarların oylarını almak için PLanlı Ebeveynlik kurumunu hedef gösteriyor.