Ahrar'uş Şam Doğu Halep'i boşaltıyor iddiası

El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'ın, ordu kuşatmasındaki Doğu Halep'i boşaltmaya başladığı iddia edildi. Örgütün, Katar ve Türkiye tarafından desteklendiği biliniyor.

Dış Haberler

Rusya ve Suriye, Doğu Halep'e yönelik hava harekâtını 48 saatliğine durdurduktan sonra ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Rusya, Doğu Halep'teki "muhaliflere" ve destekçilerine, kendilerini Nusra Cephesi'nden ayırma ve Doğu Halep'i terk etme izni verdiğini de söylemişti.

İddiaya göre, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam grubu, Doğu Halep'i terk etmeye başladı. Ahrar'ın Bustan el-Kasr'dan ayrılma sebebi olaraksa, bir başka cihatçı grup olan Nureddin Zenki ile çatışması gösterildi.

150 MİLİTAN ÇIKIŞ YAPTI

Buna gör Ahrar, bölgeden ayrılmak için Suriye ordusu ile temas kurdu ve bu temasından diğer savaşan gruplara söz etmedi.

Ahrar ile Zenki arasındaki çatışmanın 17 Ekim günü patlak verdiği ve nedeninin bilinmediği söylendi. Çatışmalarda her iki taraftan 12 militanın öldüğü de öne sürüldü.

Ahrar'uş Şam'ın "kendi imkânlarını" kullanarak Cumhuriyet Muhafızları ile temas kurduğu, 3 saat içerisinde 150 militanı taşıyan 5 otobüsün Doğu Halep'ten çıktığı iddia edildi.

Yine iddiaya göre, Ahrar'uş Şam militanlarının bazıları orduya teslim olurken, çoğunluğu İdlib'e geçti.

ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Katar ve Türkiye tarafından desteklenen, ABD tarafından da "terörist" sayılmayan Ahrar'uş Şam grubu, dün Reuters'in haberine göre Halep'ten çıkmayı reddetmişti.

Ancak eğer yukarıdaki iddia doğruysa, Katar ve Türkiye ile Rusya arasında, Halep'teki "ılımlı" ve İslamcı grupların tahliyesine ve bölgede Nusra Cephesi'nin yalnız bırakılmasına ilişkin zımni bir anlaşmaya varıldığı düşünülebilir.

Halep'te Nusra'nın yalnız bırakılması, Rusya'nın ABD'den uzun süredir istediği "ılımlıların Nusra'dan ayrıştırılması" sürecinin Halep için başarıya ulaştığı anlamına da gelecek.

İddiayı dile getiren Twitter hesabı: