AGİT'ten ABD'ye: Guantanamo kampı acil kapatılsın

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Guantanamo kampındaki tutukluların insan haklarının ihlal edildiğini belirterek, kampın acil kapatılmasını istedi.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, "Guantanamo'daki Tutukluların İnsan Hakları Durumu" başlıklı 280 sayfadan oluşan raporunu kamuoyuna açıkladı. ABD hükümet yetkilileri, askeri görevliler, avukatlar, sivil toplum örgütleri ve eski tutuklular ile yapılan görüşmelere dayandırılan raporda, AGİT yetkililerinin kamptaki tutuklular ile görüşmelerine izin verilmediği belirtildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Guantanamo'daki insan hakları sorunlarını ele alan raporda, "AGİT yükümlülükleri ile uluslararası insan hakları standartlarının çiğnendiği" ifade edildi.

"Guantanamo kampı acil kapatılsın" denilen raporda, geçmişteki insan hakları ihlalleri, işkence, insafsızlık, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelerin araştırılması ile söz konusu ihlallerden sorumluların yargılanması istendi.

'TUTUKLULAR YA YARGILANMALI YA DA SERBEST BIRAKILMALI'
AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Georg Link, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Guantanamo kampının kapatılması yönündeki somut planından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, "Hiç kimse, yargılama olmadan tanımsız bir tutuklamaya muhatap olamaz" dedi.

ABD'nin, AGİT içerisinde en eski demokrasiye sahip bir ülke olarak "adil yargılama" konusunda örnek olması gerektiğine işaret eden Link, herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Link, "Tutuklular ya yargılanmalı ya da serbest bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

‘TAZMİNAT VE TIBBİ REHABİLİTASYON HAKLARI VAR'
Başkan Yardımcısı Omer Fisher ise "CIA'in icra merkezinin parçası olarak Guantanamo kampında, içerisinde işkencenin de bulunduğu tutukluların insan hakları ihlalleriyle yüzleşilmesi amacıyla şeffaflık ve hesap verebilirliğe açık ihtiyaç var" dedi.

Kamptaki durumun düzeltilmesini isteyen Fisher, "Tutukluların, adalete ulaşmayı içeren ıslah edilme, tazminat ve tıbbi rehabilitasyon hakları vardır" diye konuştu.