Afrika’da ebolayla mücadele eden Kübalı sağlıkçılar yurtlarına dönüyor

Ekim ayının ortasında ebola salgınıyla mücadele için Batı Afrika’ya giden 165 sağlıkçı önümüzdeki günlerde Küba’ya geri dönüyor.

Dış Haberler

Ekim ayının ortasında ebola salgınıyla mücadele için Batı Afrika’ya giden 165 sağlıkçının önümüzdeki günlerde ülkelerine geri döneceği açıklandı. Granma’da yer alan habere göre Liberya’ya giden ekipte bulunan 63 yaşındaki yoğun bakım ve dahiliye uzmanı Dr. Leonardo Fernandes, sağlıkçıların dönüş hazırlıklarına başladıklarını belirtti.

Liberya’ya ulaştıkları ilk haftalarda yaşam şartlarının çok zorlu olduğunu, şehirlerin sessiz, adeta bir çöl gibi olduğunu söyleyen Dr. Fernandes’in "kendinizi kahraman gibi hissediyor musunuz" sorusuna verdiği yanıtsa Kübalı sağlık emekçilerinin dünyaya bakışını yansıtıyor.

Dr. Fernandes'in soruya verdiği yanıt şu şekilde:

“Gerçekten bu görevin medyadaki etkisiyle sanki biz olağandışı bir şey yapıyormuşuz gibi kahramanlaştırıldık ama ben devrimcilikle ve tıbbi ahlakla bir görevi tamamladığımızı düşünüyorum. Küba Beşlisi de 16 yıl boyunca hapiste kaldı ve hiçbir zaman böyle bir şey düşünmediler. Daha önce Wilma, Raul ve Fidel’le konuşmuşluğum var; belki hatırlamıyorlardır ama gerçek kahraman onlardır ve hiçbir zaman kahramanlıkları hakkında konuştuklarını görmezsiniz. Ben sadece ilkelerim olduğunu ve devrimci olduğumun bilinmesini isterim. Küba'da böyle çok sayıda insan var. Her gün yediğimiz ekmeği yapmak için erkenden kalkanlar, on yıllardır şeker kamışı kesmekle uğraşanlar kahramandırlar. Hala gücüm varken ve beni kabul ediyorlarken bana ihtiyaç duyulan her yere giderim. Biz bu işi ödül almak için yapmadık. İnsanların bize ihtiyacı vardı ve gittik. Bizim en büyük ödül hastalıktan iyileşen, yakınlarını kaybeden Liberyalıların birbirleriyle dayanışmalarını görmekti.”

Afrika’da ebola virüsü salgınıyla mücadele eden Kübalı sağlıkçılar daha önce Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişlerdi.