AFP: Iraklı Şiiler 'Hacı Putin'i bekliyor

AFP'nin haberine göre Iraklı Şiiler Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kurtarıcı gibi görerek "Hacı Putin"i bekliyor.

Dış Haberler

AFP'nin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Irak'taki popülerliği, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin ardından arttı. Haberde Iraklı Şiilerin Putin'i kurtarıcı gibi gördükleri ve "Hacı Putin"i bekledikleri öne sürülüyor.

Bağdat'ın merkezinde Muhammed Kerim Nihaya isimli bir ressamın, atölyesinde Putin'in portresini çizdiği belirtilen haberde, ressamın "ABD ve müttefikleri bir yıldır bombalıyorlardı ve hiçbir şey başaramadılar" dediği, ancak Rusya'nın sonuç aldığını söylediği bildiriliyor.

Haberde Şii çoğunluğun Rusya'nın hava saldırılarını Irak'ta da istediği iddia edilirken, Muhammed isimli işsiz bir adamın "uluslararası koalisyonu istemiyoruz, yalnızca Rusya'yı istiyoruz" dediği belirtiliyor. Iraklıların Suriye ve İran'ı destekleyen Rusya'yı ülkeyi 8 yıldır işgal eden ABD'ye göre daha doğal bir müttefikleri olarak gördükleri öne sürülürken, Putin'in liderliğinin de ülkede sevildiği iddia ediliyor.

Sosyal medyada Putin'in "onursal vatandaş" ilan edildiği ve soyadından yola çıkılarak "Iraklı ataları" olduğu söylendiği belirtilen haberde, "Şii Putin"in Irak'ta çok popüler olduğu aktarılıyor. Saad Abdullah isimli bir adam "Rafizi olduğumuz için Müslümanlar bizi bombalıyor" diyerek, Putin için "belki gerçekten Şii'dir ve biz bilmiyoruzdur" diyor.

AFP muhabirinin konuştuğu bir taksi sürücüsü, "Putin beni Irak'ta kalmaya ikna etti" diyerek "Hacı Putin Hüseyin Obama'dan daha iyidir" diyor.